Краєзнавчому музею в Острозі передали прапор із символікою бригади ЗСУ

24 Серпня 2023, 12:47
Прапор 30-ої Окремої механізованої бригади 448
Прапор 30-ої Окремої механізованої бригади

Символом бригади стала геральдична фігура з герба князя Острозького – «острога». 

На днях командир 30-ої Окремої механізованої бригади передав Краєзнавчому музею Державного історико-культурного заповідника міста Острога прапор із символікою цього підрозділу ЗСУ. Про це повідомляють на фейсбук-сторінці музею.

Музейники щиро вдячні за подарунок, який поповнить музейну збірку експонатів, присвячених новітній історії української армії.

П’ять років тому, напередодні Дня Незалежності, Президент України надав почесні найменування військовим частинам Збройних Сил України та Державної прикордонної служби. В їх числі 30-та Окрема механізована бригада отримала найменування – «імені князя Костянтина Острозького».

Надання цього почесного імені для бригади, яка з весни 2014 року веде активні бойові дії, захищаючи суверенітет та територіальну цілісність нашої держави від російської агресії, цілком закономірне. Адже свого часу князь Костянтин Іванович Острозький боронив українські землі, які тоді входили до складу Великого Князівства Литовського. 

Він став героєм битви під Оршею 8 вересня 1514 року, у якій війська Великого Князівства Литовського та союзних сил Королівства Польщі розгромили війська Московського царства. Цей факт є нагадуванням українським військовим про жертовні вчинки наших предків, які відчайдушно боронили свою землю від навали ворогів. 

Нащадок Володимира Великого та праправнук і спадкоємець основоположника династії Острозьких – князя Данила з Острога – Костянтин Іванович Острозький був уродженцем Волині, видатним литовсько-руським меценатом й полководцем кінця XV – початку XVI століть, сприяв розбудові міста Острога.

Символом бригади стала геральдична фігура з герба князя Острозького – «острога». Саме такий символ є на прапорці князя-полководця на картині «Битва під Оршею». 

Згодом особовий склад бригади отримав новий нарукавний знак, на якому зображений щит з острогою, облямований жовтим кантом, розділений на червону та чорну половини та вміщений текст гасла: «Божою милістю» (лат. Dei Gratia).

Читайте також: Музейник з Острога, який служить у ЗСУ, – учасник проєкту «Звичайні герої»

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024