101 рік тому народився упівець Петро Мартинюк, учасник Норильського повстання

23 Серпня 2023, 17:47
Петро Мартинюк 606
Петро Мартинюк

Петро Мартинюк («Дуб») був ветераном Української повстанської армії та керівником референтури Служби Безпеки УПА із підбору кадрів на навчання.

Про це повідомляє Український інститут національної пам'яті.

Він народився у селі Роговичі Володимирського району. Закінчив 4 класи початкової школи в рідному селі, відвідував Локачинську польську школу. У 1940 році розпочав навчання у Львівському технікумі на факультеті автотракторної механіки. Став членом Організації українських націоналістів. 

Протягом 1942 року він очолював референтуру пропаганди, привозив зі Львова й поширював на Волині націоналістичну літературу. У березні 1943 року Петро Мартинюк вступив до УПА, пройшов старшинський вишкіл. 

Брав участь у бою з нацистами, який відбувся 22 травня, де отримав важке поранення в ногу. Після тривалого лікування Петра Мартинюка призначили керівником референтури Служби Безпеки УПА із підбору кадрів на навчання.

У січні 1945 року його заарештували органи НКВС. Засудили Петра Мартинюка на 10 років ув’язнення, яке відбував у Норильських таборах ГУЛАГу. Учасник постання політичних в’язнів проти сваволі табірної адміністрації. Після закінчення терміну отримав додаткових 5 років неволі.

Звільнившись з ГУЛАГу, Петро Мартинюк повернувся на Волинь, оселився у Володимирі. Працював на цукровому заводі слюсарем, завідувачем механічної майстерні, згодом старшим майстром із ремонту обладнання у механічному відділі.

У кінці 1980-х одним із перших взяв участь у національно-демократичному русі, входив до складу місцевого осередку Народного руху України. 

Був учасником підняття українських прапорів у багатьох містах, організовував мітинги.  Із заснуванням Братства вояків ОУН і УПА Волинського краю імені Клима Савура Петра Мартинюка обрали головою Братства Володимирського району.  За його ініціативи поставили пам'ятний знак воякам УПА у Володимирі.

Від 22 серпня 2012 року Петро Мартинюк – почесний громадянин Володимира. У січні 2020 року його реабілітувала Національна комісія України з реабілітації. Повстанець помер 5 червня 2020 року, похований у Володимирі.

Читайте також: «Рай можна здобути лише у боротьбі», – упівець Петро Мартинюк

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024