Сорочка-реліквія із села на Володимирщині

15 Серпня 2023, 14:06
Сорочка-реліквія з Володимирщини 426
Сорочка-реліквія з Володимирщини

Старовинна сорочка є невіддільною частиною української світлиці Нововолинського дитсадка номер пʼять, – установи національного відродження.

Починаючи збирати матеріал для етнографічного альбому старовинних сорочок рідного краю «Над Бугом рікою», колекціонерка старовинного одягу з Нововолинська Марія Доліновська  не очікувала, що в краян є надзвичайно красиві екземпляри національного вбрання. Про це вона пише в групі «Історія Нововолинської громади».

Один такий має родина Анни Міщук. Сімейна реліквія належала бабусі чоловіка Анни – Олександрі Бруколюк, яка народилася 1904 року в селі Вощатин. У сімнадцять років вона поєднала свою долю з жителем села Бужанка, учасником першої світової війни. У них народилося троє дітей. 

«Мали чималий шмат землі, аж вісім гектарів. Спочатку господарювали в селі, а в 1934 році були переселені на хутір. Олександра Бруколюк була справною господинею і чудовою рукодільницею. Все в її руках горіло. А ще, згадують родичі, відрізнялась надзвичайною вродою, була завжди життєрадісна і привітна», – розповідає колекціонерка.

У сорочці, яку зберегли члени родини, зазначає вона, відчувається гармонійний характер її власниці. 

Ця старовинна сорочка і надалі продовжує  «працювати», адже  є невіддільною частиною української світлиці Нововолинського закладу дошкільного навчання №5. Це установа національного відродження, яка дає можливість дошкільнятам ознайомлюватись з елементами національного костюма.

Читайте також: Нововолинський історичний музей поповнився експонатами

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024