Вершник на коні: у Володимирі археологи знайшли керамічну фігурку орієнтовно 16-17 століття

05 Серпня 2023, 11:02
Керамічна фігурка, датована орієнтовно 16-17 ст. Фото Віктора Чухрая 687
Керамічна фігурка, датована орієнтовно 16-17 ст. Фото Віктора Чухрая

На Волині, в історичній частині Володимира під час археологічних досліджень знайшли керамічну фігурку вершника періоду пізнього середньовіччя. Це – вершник на коні з деталями одягу, збруї та обладунку.

Знахідку виявили 3 серпня поблизу Собору Різдва Христового. Про це розповів Суспільному телефоном науковий співробітник Охоронної археологічної служби України Віктор Баюк.

Який вид застосування мала ця фігурка, каже археолог, наразі ще вивчає.

«Можливо якусь підказку дадуть колеги, бо я поки не знаю що це: чи це іграшка, чи прикраса, чи шахматна фігурка, чи люлька, чи частина якогось образу. Орієнтовно це пізнє Середньовіччя, 16-17 століття. Голова у вершника, на жаль, втрачена, таким його знайшли. Але сколи на фігурці давні, тобто не зараз вона побилася», – каже волинянин.

Наразі археологи досліджують шар землі біля Собору Різдва Христового. Фото Віктора Баюка

Зі слів Віктора Баюка, попри те, що предмет пошкоджений, він залишається не менш цікавим і має культурну цінність.

«Вершник дуже мистецько цікавий у дуже детально зроблений: вузда, взуття, кунтуш. По кунтушу, по одягу можна спробувати з'ясувати. Є ще в нього на грудях лати і там видніється ніби хрест, але теж детально не вивчав поки», – каже археолог.

Наразі в межах Окольного міста – в історичній частині Володимира на території заповідника – працює група з 12 студентів-археологів. Розкопки, говорить Віктор Баюк, проводять по трасі майбутніх тепломереж, реконструкцією яких займається «Володимиртеплокомуненерго».

«Зараз ми працюємо на подвір'ї Собору Різдва Христового і в монастирському саду будемо працювати. Другий відрізок – костел Іоакима та Анни, який поруч. Ймовірність того, що ми знайдемо там цікаві речі стовідсоткова. Питання в тому, які це речі – чи давньоруського часу, чи Середньовіччя, чи пізнього Середньовіччя», – сказав археолог.

Як додав Віктор Баюк, культурний шар, який нині досліджують, може містити стародавні предмети від давньоруського часу до ранньомодерної доби.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024