У Дубні на виставці експонуються князівські та королівські листи ХVІ-ХVІІІ століть

30 Липня 2023, 11:34
Виставка князівських та королівських листів 498
Виставка князівських та королівських листів

Виставка ілюструє діяльність князів Острозьких.

У палаці князів Любомирських у Дубні діє тематична плакатно-документальна виставка, на якій представлені унікальні документи: князівські та королівські листи ХVІ-ХVІІІ століть.Про це йдеться на фейсбук-сторінці Дубенського замку.

Виставка ілюструє діяльність князів Острозьких та існування держави, але, на жаль, без чітко визначених кордонів. То була епоха повернення українських аристократів, зазначається в дописі, – ми говорили й читали українською, зберігали православну віру і навіть мали власних монархів. Про останнє свідчать підписи князя Костянтина-Василя Острозького – Dei Gracia – Божою милістю. Так йменували себе європейські монархи.

Встановити історичну справедливість непросто. Російська імперська та радянська історіографії понад 300 років нам розповідали, що після зникнення держави короля Данила і до формування Війська Запорозького існувала біла пляма в нашій історії. Але перемоги князів Острозьких над московитами і татарами, одні з найвищих керівних посад у Великому Князівстві Литовському і Короні Польській, а згодом у Речі Посполитій, а також інвестиції в освіту, культуру, опіка православної церкви свідчили про формування держави Руси-України.

Геополітика Центрально-Східної Європи того часу була невіддільною частиною життя наших князів Острозьких.

Через призму військових подій ХХ сторіччя і сучасну війну з російським загарбником українські захисники та захисниці є рушійною силою непохитної української державності, головним атрибутом якої був і залишається Тризуб держави Володимира Великого.

Читайте також: Державний історико-культурний заповідник Дубна відзначив 30-річчя

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024