Заборонену символіку прибрали, про переховання не йдеться: як вчинять з братськими могилами у Рівному

26 Липня 2023, 18:40
Прізвища похованих у Братській могилі радянських воїнів, партизан та Героя Радянського Союзу Г.М. Шевченка у парку культури і відпочинку імені Тараса Шевченка. Фото: Суспільне Рівне 433
Прізвища похованих у Братській могилі радянських воїнів, партизан та Героя Радянського Союзу Г.М. Шевченка у парку культури і відпочинку імені Тараса Шевченка. Фото: Суспільне Рівне

З двох поховань у Рівному, що облікуються як братські поховання воїнів радянської армії, прибрали заборонену символіку. А от про перенесення їхніх решток на кладовище наразі не йдеться. Питання попередньо мають вивчити.

Про це повідомив Суспільному секретар міської ради і голова профільної комісії Віктор Шакирзян.

Локація перша: парк Шевченка

Обидві братські могили є пам'ятками історії місцевого значення і обліковані як поховання воїнів радянської армії й партизан.

Одне з поховань розташоване в центрі Рівного. Це «Братська могила радянських воїнів, партизан та Героя Радянського Союзу Г. М. Шевченка у парку культури і відпочинку імені Тараса Шевченка».

За радянської влади говорили, що тут поховали так званих визволителів Рівного, зазначав раніше Суспільному історик Андрій Жив'юк. Він дослідив долю третини людей, чиї прізвища вказані на надмогильній плиті та в документах.

Братська могила радянських воїнів, партизан та Героя Радянського Союзу Г.М. Шевченка у парку культури і відпочинку імені Тараса Шевченка. Фото: Суспільне Рівне

Андрій Жив'юк з'ясував, що лише шестеро з них — справді червоноармійці. А насправді більшість із досліджених імен належить енкавеесівцям, які боролися з українськими повстанцями. Відтак, історик ще у 2022 році пропонував їх перепоховати.

12 липня 2023 року Рівнерада оприлюднила проєкт рішення про демонтаж (заміну) елементів радянської символіки з переліком монументальних об'єктів.

Є в цьому списку і «Братська могила радянських воїнів, партизан та Героя Радянського Союзу Г. М. Шевченка у парку культури і відпочинку імені Тараса Шевченка». На ній планують замінити цифри на плиті на «1939-1945».

Локація друга: околиця Рівного

Ще одна «Братська могила воїнів радянської армії» розташована на вулиці Київській, 71. Це пам'ятка історії місцевого значення.

Братська могила радянських воїнів на вулиці Київській. Фото: Google maps, серпень 2018

У Рівненському обласному краєзнавчому музеї Суспільному надали паспорт цієї пам'ятки.

Фото: Суспільне Рівне

Фото з паспорту пам

Фото з паспорту пам

 

Згідно з додатком до проєкту рішення про демонтаж (заміну) елементів радянської символіки, йдеться про зміну тексту і демонтаж радянських символів.

Як з могилами вчинить місто

Про перенесення решток з обох братських могил на кладовище наразі не йдеться, повідомив секретар Рівнеради і голова комісії з питань найменування міських об’єктів, встановлення пам'ятних знаків, меморіальних та анотаційних дощок на території міста Віктор Шакирзян.

«Не буде розглядатися поки на сесії це питання, зараз вивчається, яким чином це має робитися, все має бути законно. Це треба буде робити ексгумацію, тому що там поховання людей, загиблих у той період. Там була символіка, вона вже виправлена», – зазначив секретар міської ради.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024