Товариський суд: як у селі на Зарічненщині судили колись любительок гострослів'я

13 Липня 2023, 16:02
Підшивка районної газети "Поліський маяк" 445
Підшивка районної газети "Поліський маяк"

За лайку в радянські часи можна було потрапити до громадського суду.

Якось, працюючи в Державному архіві Рівненської області, краєзнавиця Валентина Тумаш-Ляховець захотіла переглянути газету «Поліський маяк» Дубровицького району, до якого тоді належала територія Зарічненщини. Про це вона пише на своїй фейсбук-сторінці.

Писали про цей поліський край, зазначає авторка допису, зовсім мало. Одна із заміток розповідала про товариський суд у Морочному.

«Що це таке, я достеменно не знала. Знайшла в мережі пояснення. 15 серпня 1961 року було затверджено «Положення про товариські суди». Вони створювалися на підприємствах, в установах, колгоспах, школах… Розглядали спірні майнові справи до 50 карбованців, суперечки про порушення дисципліни праці, порушення громадського порядку…» – пише краєзнавиця.

Так-от, у 1965 році Морочненський громадський суд очолював зоотехнік Микола Бондар. На своєму засіданні суд розглядав справу селянки Н. Ч., яка «безпідставно вилаяла нецензурними словами колгоспницю Н. В.». Як засуджували поведінку Н. Ч., варто прочитати в замітці, з якої можна зрозуміти, що лаялися невістка зі свекрухою.

На тому ж суді дісталося на горіхи і двом іншим морочненцям, діти яких були порушниками дисципліни.

«Головне - виховання людини

Добре працює товариський суд колгоспу імені Володимира Ілліча, який очолює зоотехнік артілі комуніст Микола Сергійович Бондар. Багато справ він розглянув – і завжди справедливе рішення. За це і користується авторитетом серед односельчан Микола Сергійович. Ось і цього разу зійшлося багато трудівників до сільського клубу, щоб розібрати справу Н.Ч, яка безпідставно вилаяла різними нецензурними словами колгоспницю Н. В. На суді громадськості виступило багато членів артілі, які засудили негідну поведінку Н.Ч., дали ряд цінних порад щодо сімейного життя, взаємної поваги і довір'я між молодим подружжям. Розбір справи вилився у виховну бесіду-розповідь по комуністичному вихованню трудящих, яка дала велику користь всім присутнім. Суд також суворо запитав про батьківські обов'язки по вихованню дітей у Б. і Г., які цю важливу справу переклали на школу та громадськість. Безконтрольність з боку батьків привела до того, що їх сини стали на шлях нечесних вчинків. Виховання людини одне з головних завдань сьогоднішнього дня. І цим питанням повинна займатися не тільки школа, громадськість, а й батьки.

І.ЯЦАЙЛО, с. Морочно»

 

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024