«Ми ЗАВЖДИ були кшатріями Європи. Ми самі мали б пам'ятати Жепу», – Забужко до саміту НАТО і роковин Сребрениці

11 Липня 2023, 21:20
Кадр із фільму "Quo vadis, Aida?" 1297
Кадр із фільму "Quo vadis, Aida?"

У цей день, 28 років тому, сталося перше після Другої Світової війни масове вбивство цивільного населення, кваліфіковане як геноцид – падіння Сребрениці. Понад 8000 сребреницьких босняків чоловічої статі було розстріляно армією Республіки Сербської, понад 1000 досі числяться пропалими без вісти, і родини шукають їхніх могил. 

Річниця цієї жахливої події співпала із Самітом НАТО. Своїми думками про символічність такого збігу поділилася українська письменниця Оксана Забужко.

За її словами, поруч із Сребреницею був ще один босняцький анклав, який згадують вкрай рідко – Жепа. Проте там різанини вдалось уникнути. Тому що Сребреницю контролювали миротворчі війська НАТО (Нідерландів), а Жепу - українські. І голландські «блакитні каски» перелякались Ратко Младіча й пішли на всі його вимоги, а українці не стали, тому вивезли цивільне населення з Жепи цілим і неушкодженим.

«Про Сребреніцу багато написано, знято, задокументовано тощо. (Дуже раджу прекрасний фільм Ясміни Жбаніч "Quo vadis, Aida?", для тих, хто взагалі не в темі, це просто маствотч.) Про врятовану Жепу, натомість, світова громадськість не знає нічого, і полковник Верхогляд, скільки пригадую, навіть не отримав за свій подвиг Героя України (Кучма боявсь розсердити Москву?), - а це, між іншим, був міжнародний дебют української армії, котрий, як мінімум, мав би змусити аналітиків у штаб-квартирі НАТО поставитись до цієї, повторно випливлої з дна історії наверх, Ucraina, terra Cossacorum з належною увагою й пошаною...

І може, тоді вони зрозуміли б, кому Російська імперія завдячувала ВСІМА своїми перемогами (але про це я вже писала в «Найдовшій подорожі»). І не мусили б так довго чухатись після 24 лютого, заки сподобились дати нам важку зброю...», – написала Забужко.

Але для цього, як вважає письменниця, українці самі мали б пам'ятати Жепу. 

«Пам'ятати, «що ми, браття, козацького роду"», і що це не просто слова. І пишатись своєю армією - замість писати, цього дня (вже кілька разів майнуло в стрічці), в унісон тим-таки НАТОвським офіцерам, що ич як ми, мовляв, швидко вичухались із лохів-рагулів-гречкосіїв у таку прегарну мілітарну потугу, де що й взялося!.. В соціальних процесах, любі діти, як і в фізиці, ніщо і ніде не береться нізвідки, забудьте, чого вас учили московські щєдровіцкіє. Ми ЗАВЖДИ були кшатріями (прим. ред. – військова еліта у давньоіндійських державах) Європи. І будемо ними надалі - незалежно од того, як швидко міжнародна безпека цей факт леґітимізує.
Тож шануймося», – закликала Оксана Забужко. 

Довідка

Різанина у Сребрениці — один із наймасштабніших воєнних злочинів у сучасній європейській історії, скоєний у ході Боснійської війни 13-22 липня 1995 року, що полягав у спланованому масовому вбивстві боснійськими сербами близько 8 000 боснійських мусульман чоловічої статі віком від 12 до 77 років. Різанину було вчинено в районі боснійського міста Сребрениця після його захоплення Військом Республіки Сербської під командуванням генерала Ратка Младича за співучасті воєнізованого формування «Скорпіони» під контролем Міністерства внутрішніх справ Сербії.

Нагадаємо, ще весною 2021 року прессекретар диктатора Путіна Дмітрій Пєсков заявляв, що на Донбасі існує ризик повторення трагедії в Сребрениці та Росія не може цього допустити. 
Детально про цю заяву читайте у матеріалі: Різанина, як у Сребрениці: чим лякає Кремль Україну
 
Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024