В Ужгороді відкрилася виставка, присвячена сторіччю закарпатського графіка

03 Липня 2023, 16:02
Відкриття виставки 616
Відкриття виставки

Народжений на Дніпропетровщині, художник-графік жив і творив до кінця свого життя на Закарпатті.

1 липня з нагоди сторіччя від дня народження художника Михайла Роскіна (1923 – 1998), в Ужгородському краєзнавчому музеї імені Тиводара Легоцького підготували виставку його графіки. Про це йдеться на фейсбук-сторінці закладу.

Михайло Роскін народився на Дніпропетровщині, але своїм подальшим місцем, де жив і творив до кінця свого життя, митець обрав Закарпаття. Член Національної Спілки художників України малював акварелі та графіку на різні теми, зокрема і з власних життєвих спогадів. 

Уже з 1960-их років художник активно влився в мистецьке життя краю, брав участь у художніх виставках у містах України, закордоном, організував декілька персональних виставок. Творча спадщина митця налічує численні графічні композиції, виконані виразною авторською. манерою у різних техніках: аквареллю, пастеллю, гуашшю, вугіллям, кольоровими олівцями, тушшю. 

Станкова графіка відзначає індивідуальну майстерність Роскіна. Видно, як майстер апелює світлом, тінями, як відображає простір. Твори Михайла Роскіна перебувають у приватних колекціях, понад два десятки його робіт зберігаються в Закарпатському обласному художньому музеї ім. Й. Бокшая. 

Художня колекція Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького у 1980-і роки була також доповнена творами Михайла Роскіна й налічує 17 графічних сюжетно-тематичних робіт. У них художник передав життєві будні простих людей, військових, трудівників. 

Відібрані на камерній виставці композиції з цікавої серії «Закарпаття промислове» за назвами: «Хустщина. Будні села» (картон, пастель, 1979 р.), «Електродвигун будується» (папір, пастель, дерево, 1984 р.), «Камінь – будівлям» (картон, пастель, 1984 р.) свідчать, що форми зображені вкрай реалістично, прописані щонайменші деталі. Саме ці переконливі, вправні, виразні зображення засвідчують авторський почерк Михайла Роскіна. 

Ця невелика камерна виставка – гарна нагода згадати відомого закарпатського художника Михайла Роскіна.

Читайте також: Військовослужбовці зможуть безкоштовно відвідувати Ужгородський замок

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024