У Луцьку досліджують крипти першого римо-католицького кафедрального собору Святої Трійці

03 Липня 2023, 13:42
досліджують крипти першого римо-католицького кафедрального собору Святої Трійці 690
досліджують крипти першого римо-католицького кафедрального собору Святої Трійці

Тривають дослідження нововідкритих крипт першого у Луцьку римо-католицького кафедрального собору Святої Трійці XV століття.

Про це розповів Суспільному керівник Волинської археологічної експедиції Віктор Баюк.

У 2021 році облаштовуючи територію римо-католицької дієцезії, будівельна техніка зачепила склепіння підземних камер. В такий спосіб крипти відкрилися науковцям та розпочались дослідження. Під час яких археологи натрапили на первісні цегляні стрімкі сходи, які ведуть у підземні кімнати. Нині тут ведуться розкопки.

Дослідження нововідкритих крипт першого у Луцьку римо-католицького кафедрального собору Святої Трійці XV століття. Фото: Суспільне Луцьк
Дослідження нововідкритих крипт першого у Луцьку римо-католицького кафедрального собору Святої Трійці XV століття. Фото: Суспільне Луцьк

«Зараз ми займаємося вибором культурного шару. Це поверхня, яка була тут у XVII-XVIII століттях, займаємося пошуком підлоги, сходимо по шарах і до низу», – розповідає студент Данило Кононець, який бере участь в археологічних розкопках.

Далі чиститимуть цеглу на стінах, додає він, аби правильно датувати споруду та дослідити історію її відбудови після пожеж.

Студент Данило Кононець. Фото: Суспільне Луцьк
ТСтудент Данило Кононець. Фото: Суспільне Луцьк

Керівник Волинської археологічної експедиції Віктор Баюк каже, що в 1781 році цей собор остаточно вигорів, після кількох пожеж, і його відновлення уже не було можливим. Потім його розібрали по поверхні, це є його територія, але залишили крипти, підземну його частину. З 1781 року це приміщення було закрите і засипане.

«Треба з’ясувати ряд факторів: час будівництва крипт, чи збереглися там поховання. Одна крипта була відкрита, не була замурована, якраз ми з нею працюємо. Друга крипта була закрита, засипана землею, ми не знаємо чи там залишилися поховання», – говорить Віктор Баюк.

Керівник Волинської археологічної експедиції Віктор Баюк. Фото: Суспільне Луцьк
Керівник Волинської археологічної експедиції Віктор Баюк. Фото: Суспільне Луцьк

Настоятель Петропавлівського костелу Павло Хом'як каже: католицька дієцезія у Луцьку існує з початку XV століття.

«Зазвичай у таких криптах ховали високодостойних. Хотілося б знайти поховання якогось єпископа з гербом, щоб можна було дослідити – хто він», – говорить настоятель Петропавлівського костелу.

Зі слів Павла Хом'яка, дієцезія – це частина історії Луцька і ці археологічні відкриття важливі, як для церковників, так і для міста.

Читайте також: Фонди Заповідника Дубна поповнилися речами із костелу бернардинів

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024