Звягель: у музеї відкрили виставку картин Василя та Віктора Фурманів

18 Червня 2023, 15:52
Віктор Фурман на відкритті виставки 759
Віктор Фурман на відкритті виставки

На виставці представили невелику частину творчого доробку Фурманів: пейзажі, ікони, портрети, натюрморти, графічні ілюстрації до книг.З нагоди Дня міста Звягеля в краєзнавчому музеї відкрили виставку картин художників Василя та Віктора Фурманів. Про це розповідають на фейсбук-сторінці звягельського Літературно-меморіального музею Лесі Українки.

На заході було людно, ідеться в дописі, – митців з родини Фурманів добре знають і поважають. Атмосферу свята доповнювали музичні композиції у виконанні камерного ансамблю «Classik».

Василь Фурман не мав спеціальної художньої освіти, але завдяки своєму таланту став знаменитим художником. Працював художником-оформлювачем афіш у міському кінотеатрі, потім – у місцевому управлінні торгівлі (оформлював вітрини магазинів) та у міській художній майстерні. Згодом став іконописцем, розписував храми України. Його ікони є також у польських храмах.

У талановитих батьків, зазвичай, обдаровані і діти. Син Василя Віктор обрав шлях художника, іконописця. 

«Мій батько був моїм першим вчителем. Кажуть, до вчителя треба прийти якомога раніше і піти від нього якомога пізніше. Мій вчитель був зі мною все життя і п'ять років тому відійшов у вічність» – каже Віктор Фурман. 

Він має художню освіту. Навчався на художньо-графічному факультеті Одеського педагогічного інституту. З 1997 року й донині працює викладачем образотворчого відділення Школи мистецтв м. Звягеля. Має репутацію авторитетного художника. Свої знання передає молодому поколінню. До речі, його сини теж малюють.

На виставці представили невелику частину творчого доробку Фурманів: пейзажі, ікони, портрети, натюрморти, графічні ілюстрації до книг Юрія Ковальського та Ніни Талько-Петрук. Серед картин важко виокремити найкращу, бо усі вони по-своєму гарні.

«Ми з колегою Тетяною Лук'янець прийшли у краєзнавчий музей зарання. Віктор Фурман розказав нам про деякі свої роботи. Нашу увагу зосередив на сімейній іконі Фурманів, на якій зображено чотирьох святих. Художник показав унікальну ікону – Покров Божої Матері, написану на кришці ящика від патронів. "Полотно" для картини привезли з Гостомеля. Говорив про портрет свого друга Віктора Гончарука, який загинув на війні», – ділиться враженнями наукова співробітниця Лесиного музею Галина Пилипенко.

Багато робіт  його в приватних колекціях та на стінах споруд. У рідному селі Великий Молодьків Звягельського району художники майстерно розписали місцевий храм. Панно Віктора прикрашає сесійну залу Будинку рад (м. Звягель). 

У 2021 році спільно з колегами та учнями художньої школи Віктор Фурман працював над муралом «Літописний Возвягель» на стіні краєзнавчого музею.

Серед робіт авторів є портрети Лесі Українки. Один з них зберігається у фондах Літературно-меморіального музею Лесі Українки. На ньому зображена  письменниця з фото 1884 року. На виставці представили її портрет з фото 1896-го. До 150-річного ювілею Лесі Українки Віктор Фурман створив копію її картини «Мати і дитя біля пташиного гнізда». Оригінал зберігається в Київському музеї видатних діячів. Копію картини художник подарував Музею родини Косачів-Драгоманових.

Своєю творчістю Фурмани прославляють не лише свій рід, але й свою Батьківщину. Таких художників потрібно цінувати, підтримувати та прислухатися до їхньої думки й поради.

Батько та син Фурмани
Батько та син Фурмани

Читайте також:  Звягель: у музеї Лесі Українки діє виставка жіночих прикрас волинянки з Америки

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024