У Києво-Печерській лаврі вперше помолилися за упокій Івана Мазепи

11 Червня 2023, 15:09
Церква Всіх Святих Києво-Печерської лаври 1198
Церква Всіх Святих Києво-Печерської лаври

Відбулося богослужіння з нагоди 325-річчя освячення храму, збудованого коштом гетьмана України, якого ще за життя російська імперська церква піддала анафемі, та панахида за його упокій. 

11 червня  у Всіхсвятській церкві Києво-Печерської лаври з нагоди 325-річчя освячення відбувся молебень за гетьмана Івана Мазепу, коштом якого був побудований цей храм – повідомляє Укрінформ.

Виконувач обов'язків намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври архимандрит Авраамій, ідеться в повідомленні,  підкреслив, що молебень за Мазепу є історичною для Лаври подією.

«Завдяки тому, що відновлюється історична справедливість у стінах Свято-Успенської Києво-Печерської лаври з благословіння нашого предстоятеля, Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, звучатиме молитва за упокій душі ктитора – гетьмана Івана Мазепи. Це започаткує традицію, коли у повсякденних лаврських молитвах звучатимуть імена ктиторів, котрі вклалися в розбудову Лаври», – сказав він.

Своєю чергою міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко також наголосив на важливості збереження пам'яті про історичну постать, яка багато зробила не лише для Лаври, а й для Софійського собору.

Як відомо, гетьмана Івана Мазепу за небажання коритися Московії ще за життя було піддано анафемі російською імперською церквою. Жодна з українських церков ніколи не визнавала чинності цієї анафеми, а українці по всьому світу молилися за його упокій. Натомість в московському патріархаті «проклинати» Мазепу продовжували і за часів незалежної України, і навіть після початку війни у 2014 році. Відтепер історичну і духовну справедливість буде відновлено.

Ця подія стане початком відродження в українській Лаврі традиції вшанування видатних постатей національної історії та культури. А в лаврських храмах лунатиме молитва Богові за Україну, за захисників та захисниць нашої країни та нашого народу.

Іван Мазепа, гетьман України
Іван Мазепа, гетьман України

Довідково: Іван Мазепа (1639 - 1709) – український гетьман, меценат. Він фінансував церковне та цивільне будівництво в Києві, Чернігові, Батурині, Переяславі, Глухові. Доклав зусиль, зі слів начальниці видавничого відділу Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» Олени Черняхівської, до побудови нових та розбудував давні лаврські храми, зробив значні вклади у ризницю Успенського собору, виділив значні кошти на лаврське книгодрукування. Він  заклав на лаврській землі кілька архітектурних ансамблів, у тому числі споруди Вознесенської панянської обителі, де ігуменствовала його мати, Марія Магдалина Мазепина – Мокієвська.

Мільйонні кошти Мазепи пішли в Лаврі на спорудження оборонних мурів з вежами Івана Кущника, Годинниковою, Онуфріївською та Малярною (збережено) і тими, що не збереглися, Микільської церкви Свято-Троїцького больницького монастиря, пекарні тощо, проведення ремонту включно із визолоченням бань Успенського собору, придбання будівельних матеріалів для спорудження його дзвіниці.

Подарував він Лаврі срібну позолочену звіздицю, великий дзвін, срібний свічник для Успенського собору, золоту чашу й оправу для Євангелія, золоту митру.

А загалом, за підрахунками козацької старшини, протягом двадцяти років свого гетьманування на меценатські цілі він витратив щонайменше 1,11 мільйона дукатів, 9,2 мільйона злотих та 186 тисяч імперіалів.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024