Ужгород: у бібліотеці краєзнавчого музею багато друкованих видань 1920 – 1930-их років

28 Травня 2023, 14:02
Закарпатський обласний краєзнавчий музей 435
Закарпатський обласний краєзнавчий музей

Показали видання першої половини ХХ століття з музейної книгозбірні.

 У бібліотеці Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Тиводара Легоцького зберігається велика кількість друкованих видань 1920 – 1930-их років – інформують на сайті цього закладу.

 З входженням Закарпаття до складу Чехословацької республіки, ідеться в дописі, найбільші позитивні зміни відбулися в галузі культури, у формуванні самосвідомості українців та інших етнічних груп. Уряд Чехословаччини вперше в історії краю створив реальні умови для розвитку національних культур українців, угорців, румунів, євреїв і т. д., кожна етнічна група, зростаючи культурно, беручи активну участь у громадському і політичному житті, змогла вільно визначитися, хто вона така, куди належить, яке її минуле, які шляхи подальшого розвитку. 

На початку 1920-их років у краї створюються нові політичні партії, виникають культурно-освітні товариства та громадські організації. На зламі 1920 – 1930-их  у Чехословаччині була проведена освітня реформа. Празький уряд розгорнув широку роботу з піднесення освітнього рівня населення краю. Навчання в школах велося чеською, українською (русинською), угорською ті іншими мовами. Всі ці процеси сприяли бурхливому розвитку видавничої справи. 

У цей час діяли відомі та маловідомі видавництва та друкарні, які видавали книги, підручники, журнали, різноманітні брошури, газети тощо. Це були друкарня акціонерного товариства «УНІО», друкарня Г. Міравчика, друкарня Ю. Фелдешія, друкарня отців Василіян, друкарні «ŠKOLNAJA POMOŠČ», «NOVINA», «Свобода», «Вікторія», Державна друкарня в Ужгороді; видавництва товариства «Просвіти» та «Тиса» та інші. Більшість з них були в Ужгороді та Мукачеві. 

Читайте також: В Ужгороді відкрили виставку вишивки та старовинних світлин

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024