Музика для короля: у Луцьку виконали твори з репертуару Фрідріха Великого

15 Травня 2023, 18:27
Солісти Національної філармонії України – Юрій Шутко та Марія Віхляєва 2171
Солісти Національної філармонії України – Юрій Шутко та Марія Віхляєва

У Волинському обласному академічному театрі ляльок відбувся концерт «Музика для короля». Солісти Національної філармонії України – Юрій Шутко (флейта) та Марія Віхляєва (фортепіано) на замовлення Волинської обласної філармонії виконали барокові сонати з репертуару прусського короля Фрідріха Великого, який був вправним флейтистом. 

Концерт відбувся у неділю, 14 травня. Захід відвідала й журналістка Район.Історія.

Охочих послухати ці твори виявилося чимало. У заповненій залі відбулося дійство, яке вийшло за рамки суто класичного концерту, адже виконання сонат Й. С. Баха та його сина К. Ф. Е. Баха, а також Г.Ф. Генделя, Дж. Платті та А. Вівальді, супроводжував яскравий відеоряд. 

На великому екрані демонстрували портрети Фрідріха Великого, композиторів, чиї твори звучали, картини художників епохи Відродження та розкішні інтер’єри палацу Сан-Сусі – резиденції прусського короля. 

Картина «Флейтовий концерт у Сан-Сусі». Адольф фон Менцель
Картина «Флейтовий концерт у Сан-Сусі». Адольф фон Менцель

Кандидатка мистецтвознавства Олександра Шутко пише, що зійшовши на трон Фрідріх створив Королівську придворну капелу, до якої запросив найкращих музикантів. 

Улюбленим інструментом Фрідріха Великого стала флейта, яку виготовили ​​з ебенового дерева. 

Фрідріх Великий
Фрідріх Великий

Про флейтові заняття прусського короля та його гру збереглися спогади сучасників. Цікавим фактом є те, що він також був й автором флейтових творів. Його творча спадщина становить – 25 сонат та 6 концертів для флейти, 4 симфонії, а також кілька маршів. 

Читайте також: Музика короля Фрідріха Великого

«Чому свою концертну програму ми саме так назвали? Тому що вона поєднує найвеличніші постаті того часу – унікального короля, який був яскравим полководцем, політичним діячем та музикантом, і найвідоміших композиторів, які писали для нього», – пояснив флейтист, заслужений артист Юрій Шутко.

На його думку, нині серед виконавців побутує хибна думка, що публіку можна зібрати на концерти лише легко жанрової музики, як от танго П’яцолли, або ж навіть кавер-версій рок- чи поп-музики.

«Я ж упевнений, що ніколи твори Баха та інших великих композиторів епохи Бароко не припинять цікавити українців. По-перше, бо ми – велика європейська нація. А по-друге, саме у такі важкі часи, які нині переживає наша держава, професійним виконавцям просто необхідно грати на концертах твори високої класики, аби не тільки зцілювати душі людей, а й виховувати майбутні покоління в дусі гуманізму, на кращих взірцях світової музичної класики», – зазначив Юрій Шутко.

На сьогодні він єдиний в Україні грає на золотій флейті японської фірми SANKYO. Її звучання у руках майстра в дуеті із піаністкою, лауреаткою міжнародних конкурсів Марією Віхляєвою підкорило аудиторію. 

Твори, які вони виконали на концерті, позначені глибоким змістом та формою і містять насичену музичну фактуру.

«Складності додає і той факт, що акомпанемент флейтових сонат епохи Бароко в оригіналі написаний для клавіру. Так називають тогочасні клавішні інструменти – клавесин, клавікорд, орган тощо. Відтворити їх звучання на роялі, відповідно до стилю тієї епохи, є непростим завданням», – розповіла піаністка Марія Віхляєва.

Дует київських солістів майстерно упорався із цим. Все це справило неймовірне враження на слухачів, які винагороджували артистів гучними аплодисментами. У залі повсюдно лунало «Браво!».

Нині солісти Національної філармонії України працюють над новою програмою «Велети Відня», яка присвячена творам Й. Гайдна, В. А. Моцарта та Л. Бетховена. 

Нагадаємо, у липні 2022 року в кафедральному костелі Святих Петра і Павла у Луцьку Юрій Шутко виконав шедеври класичної музики разом з органістом Петром Сухоцьким

Читайте також: Магія флейти у луцькому костелі: концерт духовної музики

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024