У Львові на Личаківському кладовищі ексгумували останки 186 людей

03 Травня 2023, 16:23
Ексгумаційні роботи 1373
Ексгумаційні роботи

На Личаківському військовому кладовищі (вище місця поховань новітніх Героїв України) триває ексгумація поховань. Роботи виконують фахівці Меморіально-пошукового центру «Доля». Вдалося віднайти останки 186 людей.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Зі слів керівника Меморіально-пошукового центру Святослава Шеремети, 95% поховань були здійснені у період після Другої світової війни, і лише декілька – у часи Першої світової війни.

«Відповідно до супровідного матеріалу, що є на останках, встановлено, що це військові поховання, і практично всі – періоду після Другої світової війни», – зазначив Святослав Шеремета.

Роботи планують закінчити до кінця цього тижня, тоді паркан перенесуть на наступну ділянку і продовжать дослідження та ексгумацію. На першій ділянці адміністрація ЛКП «Музей «Личаківський цвинтар» зможе проводити роботи з відновлення благоустрою.

На території, де проводять ексгумацію, було кладовище часів Першої світової війни. Тут поховані військовослужбовці різних армій, що брали участь у бойових діях того часу на наших теренах (армії австро-угорської монархії, німецької кайзерівської армії, турецької армії, російської імператорської армії). 

Читайте також: Де шукати інформацію про предка, який воював у Першій світовій війні

«У міжвоєнні роки поховання часів Першої світової війни з цієї частини території переносили і робили це недобросовісно: радянська влада «заїхала» тракторами на місце поховань воїнів Першої світової війни, все знищила і почала проводити поховання поверх», – зазначила радниця міського голови з питань збереження культурної спадщини Лілія Онищенко.

Знайдені поховання часів Першої світової війни перенесуть поруч, на поля № 84 та № 85, де у майбутньому збудують Меморіальний комплекс. Натомість останки з радянських часів (1944 – 1950-ті) зберігатимуть у спеціальному депозитарії до прийняття подальших рішень.

Читайте також: У Биківні можуть створити Національне військове меморіальне кладовище

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024