У Рівному говорили про літературний історичний твір, який увійшов у золотий фонд світової культури

29 Квітня 2023, 13:23
Студенти декламують уривки з «Енеїди» 842
Студенти декламують уривки з «Енеїди»

Цьогоріч на державному рівні Україна відзначає 225-річницю з часу виходу поеми Івана Котляревського «Енеїда».

27 квітня в Рівненському обласному краєзнавчому музеї зібралися науковці, студенти, актори, бібліотекарі, музейники, громадські діячі, аби поговорити про «Енеїду» – твір, який увійшов у золотий фонд світової культури – інформують на фейсбук-сторінці цього закладу.
 
Вихід у 1798 році «Енеїди» у світ, ідеться в дописі, став великою подією в культурному житті України. Це була перша друкована українська книга, написана живою народною мовою. Цьогоріч на державному рівні країна відзначає 225-річницю цієї знакової події.
 
Директор музею Олександр Булига відзначив, що цим заходом Рівненський обласний краєзнавчий музей долучається до популяризації  «Енеїди», яка започаткувала становлення новочасної української літератури.
 
Очільниця міської «Просвіти» Катерина Сичик у своїй промові згадала відомого рівненського просвітянина Михайла Борейка, який перевидав поему з передмовою Богдана Лепкого. Просвітянка подякувала працівникам музею за популяризацію «Енеїди» саме серед молоді. Адже українці — великий народ з великою культурою, літературою та історією.
 
Надзвичайно цікавою була доповідь Катерини Шапілової, викладачки української мови і літератури ВСП «Рівненський фаховий коледж НУБіП», яка представила своє дослідження на тему: «"Енеїда" – авторова концепція омріяної України». Окрім усної доповіді, Катерина продемонструвала презентацію за вище вказаною темою, де були відзняті її студенти за декламацією уривків «Енеїди».
 
Про рідкісні та цінні видання «Енеїди» розповіла завідувачка відділу документів із гуманітарних наук Рівненської обласної універсальної бібліотеки Олена Сисюк.
 
Тетяна Сокіл – заступниця декана з виховної роботи художньо-педагогічного факультету, старша викладачка кафедри режисури РДГУ, представила своїх студентів, які поетичним словом підтримали тих, хто носить форму ЗСУ. Талановиті молоді люди проникливо виконали відому пісню «Воїни світла». 
 
Зворушила до сліз своїм виступом Діана Миколайчук, батько якої захищає Україну, прочитавши вірша про героїв «фортеці Бахмут».
 
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024