На Волині в музеї бджільництва відкрили сезон та влаштували святкову екскурсію

01 Квітня 2023, 09:26
Відкриття сезону в музеї 606
Відкриття сезону в музеї

 Відкриття сезону волинські бджолярі святкують щороку на свято «Теплого Олекси».

У клубі-музеї історії села Баїв та волинського бджільництва Боратинської громади на днях організували святкове дійство під назвою «Палітра баївських бджолярів». У рамках заходу для присутніх організували екскурсію з нагоди відкриття сезону пасіки – передає Суспільне.

Як розповів  віцепрезидент Спілки пасічників України Володимир Дмитрук, ідеться в репортажі, відкриття сезону волинські бджолярі святкують щороку на свято «Теплого Олекси». Таку традицію вони започаткували понад 10 років тому.

«Це перше обрядове свято в цьому році, яке відноситься до бджолярів. Тобто наші предки споконвіку святкували це свято, як день виставлення вуликів із зимівників, випускали бджолу, щоб вона летіла на квіти, збирала перший нектар», – сказав Володимир Дмитрук.

 

Пасічник та очільник музею у Баєві Іван Душак, який займається бджолярством 30 років, розповів, що свого часу мав 110 бджолиних сімей, а зараз у нього мешкає 28 роїв.

Пасічник каже: матки у бджільництві дуже ціняться, тому багато пасічників хочуть займатися виведенням маток. 

«Я займався виведенням маток, ото всі нуклеуси маленькі – це все для виведення маток. Той рік була взятка добра, от дехто каже, пропали бджоли. У мене 100% бджоли вижили, якщо в мене є 28 сімей, з 28 сімей я можу зробити по два отводочки», – зазначив пасічник.

Гурток бджільництва в Баєві відвідують школярі. Серед них – п’ятикласник Олег Василевський, який разом із братом другий місяць приходить до клубу-музею бджільництва. Цього дня, зі слів хлопця, разом із друзями збиватимуть рамки для бджіл.

«Мені дуже цікаво бути бджільником, щось там майструвати. Дід Іван нам показує, як правильно собирати мед, як правильно кормити бджіл. Ще він нам показував, як бджоли закривають мед, як правильно відкривати вулик, там де бджоли вилітають», – каже школяр.

Також під час заходу для гостей відтворили прадавні українські традиції, – зазначила виконувачка обов’язків начальника відділу культури Боратинської сільської ради Оксана Кравчук.

«Друга частина – це у нас буде така екскурсія, знайомств із реманентом, знайомство із експонатами нашого музею, бо в музеї є багато рідкісних, і не рідкісних вуликів, старовинних бортнів, і дуплянок», – сказала посадовиця.

На території музею у Баєві, додав пасічник Іван Душак, наразі мешкає п’ять бджолиних сімей, а порожні вулики заселятимуть влітку.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024