На війні загинув археолог Андрій Филипчук

04 Лютого 2023, 09:30
Андрій Филипчук 879
Андрій Филипчук

33-річний науковець, котрий зі своїм батьком, відомим українським археологом, досліджував слов’янські пам’ятки Українського Прикарпаття, служив у 103 бригаді ТрО.

2 лютого під час виконання бойового завдання на сході України загинув археолог, заступник директора історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ» Андрій Филипчукповідомляють на фейсбук-сторінці Історичного факультету Львівського національного університету ім. І. Франка.
 
Андрій Филипчук – випускник цього факультету. Народився ж він, ідеться в дописі, 1989 року у Львові, в родині відомого українського археолога Михайла Филипчука. У  2011-2014 роках навчався  в аспірантурі при кафедрі археології та спеціальних галузей історичної науки.
 
З юних років Андрій  був закоханий в археологію, тому поринув у вивчення минувшини нашого краю. Разом із батьком проводив дослідження слов’янських пам’яток Українського Прикарпаття. Після створення у 2015 році Історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ» обійняв у ньому посаду заступника директора з наукової роботи, провадив активну дослідницьку роботу – керував археологічними експедиціями, публікував та редагував збірники наукових праць, статті та монографії, докладав значних зусиль для популяризації середньовічної історико-археологічної спадщини України.
 
Коли ж росія вдерлася в Україну з війною, Андрій став на захист нашої Батьківщини зі зброєю в руках, перебував у найгарячіших точках, мужньо виконував свій обов’язок, бо, як сам вважав: «За кого ми воюємо: за СІМ’Ю, за РІДНИХ, за ДІМ, за УКРАЇНУ».
 
Науковець загинув 2 лютого біля Кремінної на Луганщині.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024