Ківерці: у краєзнавчому музеї школярам показали кінофільм про Голокост

31 Січня 2023, 09:07
Школярі дивляться фільм "Зламані гілки" 637
Школярі дивляться фільм "Зламані гілки"

Показ фільму здійснили в рамках реалізації  проєкту «Мережа пам’яті».

День пам’яті жертв Голокосту є однією із трагічних дат у календарі України. Історія Голокосту та пам’ять про нього не є статичними, вони потребують переосмислення та рефлексій, нових форм подачі матеріалу, особливо у часи війни та агресії. Про це йдеться на сайті Ківерцівської громади.

 Тому показ фільму «Зламані гілки»  у межах діяльності Кіноклубу Docudays UA «Відкриваємонові горизонти» при Ківерцівському краєзнавчому музеї, зазначається в публікації, є доволі знаковим. Адже Ківерцівський краєзнавчий музей у партнерстві з Національно-природним парком «Цуманська пуща» реалізують ініціативу створення місця пам’яті про містечко Трохимбрід (Софіївка) – унікального єврейського поселення на території Ківерцівської громади у ХХ ст. (проєкт «Мережа пам’яті»).

До перегляду фільму були запрошенні учні 11-х класів Ківерцівського ліцею №2 – постійні відвідувачі та друзі музею. Для кращого розуміння важливості теми директорка музею Оксана Сущук коротко розповіла причини, механізми, історію Голокосту на сучасних українських землях та продемонструвала короткий фотозвіт про нещодавню експедицію разом з НПП «Цуманська пуща» до місцевості, де колись жила єврейська громада трохимбродівців.

Запрошена менторка проєкту Docu-клубів Христина Гаталяк звернула увагу відвідувачів власне на правовий аспект важливості переглядів сучасної документалістики. Адже права і свободи людини, особиста недоторканність і гідність є непорушними принципами демократичного суспільства, актуальними завжди   поняттями.

 

Показ фільму «Зламані гілки» викликав різні емоційні реакції в аудиторі. Це фільм про єврейську дівчинку, тогочасну однолітку глядачів Міхаль Рехтер. Дівчині було лише 14 років, коли вона покинула свою домівку в Польщі й сама поїхала до Ізраїлю напередодні Другої світової війни. Родина мала приєднатися до неї наступного року, але з початком війни усе змінилося. 

Спогади Міхаль записала та зафільмувала її онука Аяла Шарот – незалежна кінорежисерка, аніматорка, лауреатка багатьох нагород. За допомогою анімації вона досить вдало поєднала складний історичний матеріал з родинною історією. Як зазначила одна з глядачок, фільм не викликає емоційної важкості, тепло і ностальгія за минулим спонукає задуматися кожного про циклічність історії та про невивчені її уроки, пам’ять про такі події має залишатись і передаватись поколінням, а висновки  — становити основу нашої особистості.

 

 

Читайте також: Неподалік Володимирця на місці масових розстрілів євреїв вшанували жертв Голокосту

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024