В Україні вшановують учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

14 Грудня 2022, 11:05
Чорнобильська атомна електростанція після аварії 1120
Чорнобильська атомна електростанція після аварії

14 грудня – День ліквідатора найстрашнішої техногенної катастрофи в історії людства.

Сьогодні в Україні відзначають День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС. Його ще називають День ліквідатора – пише УНІАН.

 

26 квітня 1986 року в Радянському Союзі, зазначається в публікації, а саме в Українській РСР, сталася найстрашніша в історії людства техногенна катастрофа – аварія на Чорнобильській атомній станції. У її ліквідації  брали участь люди найрізноманітніших професій: пожежники, енергетики, військовослужбовці, інженери, будівельники, робітники. Це не менше 90 тисяч осіб (за найскромнішими підрахунками), яким довелося гасити пожежу після вибуху, виконувати дезактивацію приміщень і проммайданчика станції, а також території навколо.Згодом вони проєктували й будували об'єкт «Укриття» – саркофаг над зруйнованим енергоблоком, готували післяаварійний пуск блоків ЧАЕС. Аварія була локалізована, але багато хто з ліквідаторів ЧАЕС заплатили за це своїм життям та здоров'ям.

14 грудня 1986 року – день, коли закінчилося будівництво саркофага. У листопаді ж 2006 року указом президента України цю дату відзначають як  День вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС. 

Читайте такожІнформаційна катастрофа Чорнобиля: що українцям варто пам'ятати про трагедію

Російські загарбники знищили архів Чорнобильської АЕС

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024