У Здолбунові вирішили демонтувати обеліск у центральному сквері міста

12 Листопада 2022, 09:12
Обеліск у центрі міста возвеличує  радянську окупаційну владу 475
Обеліск у центрі міста возвеличує радянську окупаційну владу

Обеліск у центрі міста возвеличує  радянську окупаційну владу, тож йому там не місце.

Робочої групи з обстеження меморіалу, створена рішенням виконавчого комітету міської ради 11 листопада вирішила демонтувати обеліск радянським воїнам, розташований  у центральному сквері Здолбунова. Про це інформує Здолбунівська міськрада.

Цей меморіал є пам’яткою місцевого значення. Обговорюючи доцільність його демонтажу, ідеться в повідомленні, більшість присутніх зійшлася на тому, що процес потрібно розпочинати. З цим погодилися й історики, які також взяли участь в обстеженні, наголошуючи, що ті, чиї імена зазначені на плитах, не мають стосунку до визволення Здолбунова.

«Меморіал глорифікує радянську окупаційну владу. І коли йдеться про 1944 рік, то тоді у нашому краї замість окупаційної німецької була встановлена окупаційна радянська влада. Тому цьому обеліску у публічному просторі не місце», – вважає історик Олександр Дмитрук.

Нині обеліск перебуває на балансі КП «Здолбунівське». Минулого року утримання пам’ятки обійшлося в 9 тисяч гривень. За умови, якщо меморіал залишиться у сквері, потрібно проводити його ремонт,  який разом з проєктно-кошторисною документацією обійдеться у чималу суму.

Раніше з меморіалу зняли елементи, пов’язані з радянською символікою. Нині ж вирішили розпочати  процес демонтажу. Рішенням робочої групи пам’ятку місцевого значення буде знято з обліку. А остаточне рішення ухвалюватимуть в управління культури й туризму Рівненської ОДА.

Якщо демонтаж таки відбудеться, фрагменти пам’ятники перемістять до Здолбунівського історико-краєзнавчого музею.

 

Читайте також:  З міського клубу Здолбунова прибрали радянський барельєф

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024