У Луцьку змінили фасад історичної будівлі через утеплення

31 Серпня 2022, 15:38
Фото з допису Олександра Котиса 1050
Фото з допису Олександра Котиса

Луцький краєзнавець Олександр Котис у соцмережах поділився історією про випадок зміни фасаду історичної будівлі через утеплення.

Такий допис він опублікував 30 серпня.

Будинок, фасад якого утеплили до настання зими, розташований на вулиці Кривий Вал. Як каже, Олександр Котис, ця будівля справді зразкова на цій вулиці через збережені автентичні деталі.

«Робити таке не можна ніяк, бо це суперечить духу і правилам історичного ареалу, у якому пролягає вуличка. Режим використання встановляє процедуру погодження таких робіт. І мешканці квартири її не пройшли... Відділом охорони культурної спадщини був виданий припис про зупинку робіт і повідомлено необхідність погодження зміни фасадів. Така процедура у подібних випадках», — пише Олександр Котис.

Краєзнавець, зазначив, що стикнувся з нерозумінням цінності такої архітектури і правил гри, «коли ти живеш не на острові, а серед людей». 

«У таких випадках можна навести приклад про автомобіль: це чиясь власність, але цей власник авто зобов'язаний дотримуватися правил дорожнього руху. З історичними будинками так само! Тим більше, коли визначені історико-архітектурні опорні плани, історичні ареали, є постанови Кабміну і так далі», — пише Олександр.

«Є ще сторона мешканців, які утеплюють фасад майже виключно з міркування теплозбереження. І в цьому годі відмовити, але способи утеплення бувають різні!.. Це аж ніяк не скасовує обов'язковості законних процедур, під час яких навряд чи був би виданий дозвіл на утеплення такої архітектури», — йдеться далі в дописі.

Хоч історична будівля не входить до переліку культурної спадщини, вона знаходиться в історичному ареалі й в зоні регульованої забудови опорного плану, які спираються на ЗУ Про охорону культурної спадщини, пише Олександр Котис. Він зазначає, що є режими використання історичних ареалів та охоронних зон з затвердженими відповідно до закону правилами і процедурою. Тому власник, провівши утеплення фасаду, порушив цей закон.

Читайте також: Луцьк: музеї переходять на новий графік роботи

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024