У Волинському краєзнавчому музеї зберігаються срібні келихи для Шабату

20 Серпня 2022, 09:00
Келихи для Шабату 730
Келихи для Шабату

Традиційний єврейський посуд, який використовували під час свята.

У колекцій Волинського краєзнавчого музею зберігаються срібні келихи, які використовували євреї під час Шабату. Про це йдеться на фейсбук-сторінці закладу.
 
Шабат відзначали щосуботи, зазначається в дописі, яку юдеї шанують на знак того, що Бог шість днів творив світ, а на сьомий відпочивав. Батько родини читав молитву-благословення над стравами та вином. Напій наливали кожному члену родини, навіть дітям. Власне, тому трапляються зовсім невеликі келишки.
 
Келихи, що зберігаються в музеї, виготовлені в Бердичеві після 1908 року. На стінках викарбувані силуети міст, синагоги, пальмове листя. Це традиційний орнамент для таких виробів. Є також клейма Київського пробірного управління та ініціали спадкоємців майстра «ИЕЗ». Цими ініціалами позначали вироби фабрики срібних виробів Ізраїля  Заходера. Підприємство почало діяти у 1851 році в місті Шклові. Потім почергово переїжджає в Москву, Бердичів та Київ. На піку розвитку за рік фабрика Заходера продукувала 100 пудів (1638 кг) посуду з власного срібла та ще стільки ж з сировини замовників. 
 
У 1901 році підприємство нагородили золотою медаллю на виставці в Ніжині та срібною медаллю на сільськогосподарській виставці в Києві. Через два роки Ізраїль Заходер експонував свої вироби на першій міжнародній художній виставці металу та каменю в Санкт-Петербурзі, за що мав похвальний відгук. Після смерті майстра справу продовжили його спадкоємці.
 
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024