Перші шпальти світової преси 14 липня про війну в Україні

15 Липня 2022, 12:27
«Los Angeles Times». Підпис під фото: «У Краматорську евакуювали поранену жінку» 1780
«Los Angeles Times». Підпис під фото: «У Краматорську евакуювали поранену жінку»

Тема російсько-української війни на перших сторінках світових газет.

 

Головні теми:

  • Як обходять санкції та репутаційні ризики пов’язані с російською нафтою великі торговці сировиною

  • Віце-канцлер Німеччини Габек говорить про війну в Україні: «Ми спеціально дивилися в інший бік. Зараз ми платитимемо за власне запізнення»

  • Москва використовує українське зерно і російську енергію: як важіль. Ця залежність залишається найсильнішою зброєю Путіна. Щоб його роззброїти, країнам Заходу нарешті доведеться все переосмислити

  • Ми сподівалися, що через десять років Путін помре і його оточення разом із ним, а продовження буде цивілізованішим. Саме такої Росії більше не буде. Цей сценарій тихої трансформації, не розриву, без революції, а просто еволюції, дорослішання – його війна повністю зруйнувала. Інтерв'ю з Дмитром Глуховським

  • Західні країни побоюються, що зброя для України може опинитися у злочинців

  • Збитки від війни та її економічні та соціальні наслідки настільки глибокі, що уряд Німеччини не може обіцяти конкретним соціальним групам чи окремим сферам побуту гарантоване позбавлення їх від урізань газу та тепла

  • Провідні німецькі фахівці зі стратегії висловилися проти завершення війни в Україні шляхом переговорів. Натомість вони виступають за масовану військову та економічну підтримку України

  • «Газпром»: неясність у «Північному потоці - 1» через технічну документацію до турбіни

  • Група G7, яка задає тон російським санкціям, наразі становить близько 43 відсотків світової економіки. Але три десятиліття тому це було майже 70 відсотків. Поступова втрата влади на Заході давно далася взнаки політично. Багато західних цілей більше не можуть бути застосовані до країн, що розвиваються, як це було ще до війни в Україні. Невдалі інтервенції в Іраку, Афганістані, Лівії та Малі є свідченням масової надмірної експансії в Америці та Європі, а також надмірної самовпевненості. Внутрішньополітичні конфлікти, що виникли, ще більше послабили західний табір.

  • Щоб уникнути дефіциту взимку, Німеччина нині намагається заповнити свої сховища газу якнайшвидше — до 90 відсотків до жовтня. Наразі газосховища заповнені лише на 64,6 відсотка

  • Газовий союз: «Нідерланди переживуть зиму без російського газу». Промисловість, ймовірно, не потребує зупинки, показує дослідження

  • В Ірландії скінчилися місця для біженців. Станом на понеділок 40 678 людей прибули до штату з України після російського вторгнення 24 лютого

  • Війна в Україні забирає життя, в середньому у 230 осіб, щодня

  • Швейцарський екс-дипломат радить вести переговори з Путіним та пропонує, щоб Зеленський провів референдум та запитав людей, чи віддадуть вони Донбас заради миру

  • Швейцарська неурядова організація збирає та документує кібератаки у зв’язку з війною в Україні. Тепер дані показують, що кібервійна почалася ще до вторгнення – і виходить за ії межі. Російські зловмисники намагаються паралізувати критичні системи, а українські хакери націлені на публікацію конфіденційних даних

  • Росія готується анексувати окуповані території України

  • Ердоган має зустрітися з Путіним вперше після вторгнення Росії, коли наступного вівторка двох лідерів прийме президент Ірану. Частина зустрічі буде присвячена Україні та зерну

  • Виняток для турбін «Північного потоку-1» діятиме до двох років. Це дозволить компанії відправляти кілька турбін туди і назад із Росії до Канади для обслуговування

Європа

Велика Британія. «Financial Times» – Trafigura* продає частку в підтримуваному Путіним нафтовому проекті, щоб приховати торгову структуру у Гонконгу

Nord Axis входить до групи компаній, які замінили постійних іноземних гравців на російському ринку

Товарний трейдер Trafigura продав багатомільярдну частку в гігантському російському нафтовому проекті маловідомої гонконгської компанії, створеної лише за дев'ять днів до того, як Росія вторглася в Україну.

У заяві Trafigura в середу йдеться, що її 10-відсоткова частка у Vostok Oil, у гігантській арктичній розробці, яку підтримує президент Росії Володимир Путін, була продана «незалежній торговій компанії, зареєстрованій у Гонконзі», Nord Axis Limited.

Корпоративні документи в Гонконгу показують, що Nord Axis було зареєстровано 15 лютого, за тиждень до того, як російські танки перетнули український кордон.

Продаж проливає світло на нову групу трейдерів російською нафтою, що виникла після вторгнення. Nord Axis видобуває 20 000 барелів російської нафти в день з початку березня, будучи частиною ширшої групи, що складається як мінімум з 24 трейдерів, які в сукупності видобували близько 450 000 барелів на добу в другому кварталі, за даними Petro-Logistics, швейцар відстеження вантажів.

Хоча торгівля російською нафтою прямо не заборонена західними санкціями, багато найбільших трейдерів, таких як Trafigura, звернули свій бізнес у відповідь на суспільний та політичний тиск.

Неясно, хто стоїть за Nord Axis і які кошти їй довелося зібрати на придбання частки Vostok. Умови угоди між двома приватними компаніями не розголошуються, але Trafigura повідомила, що Nord Axis взяла на себе 5,8 млрд. доларів «банківського боргу без права регресу», які вона зайняла у російських кредиторів для фінансування своєї первісної купівлі активу на 7,3 млрд. доларів. .

Коли Trafigura підписала угоду в грудні 2020 року, це була її найбільша інвестиція за всю історію, і компанії було обіцяно отримати доступ до мільйонів барелів російської нафти, які вона могла б продавати на міжнародному рівні.

Trafigura довелося вкласти в проект 1,5 мільярда доларів власних коштів і зайняти 5,8 мільярда доларів у Московському кредитному банку, кредиторі, що швидко зростає, який має зв'язки з підтримуваною державою нафтовою компанією «Роснефть» та її виконавчим директором Ігорем Сєчіним — одним з найближчих союзників Путіна. Минулого місяця Trafigura списала свої вкладення в акціонерний капітал.

Корпоративні документи в Гонконгу та Сінгапурі ідентифікують осіб, причетних до Nord Axis, у тому числі тих, хто має спільні імена з колишнім трейдером Glencore із Сінгапуру та турецьким юристом, що спеціалізується на енергетиці.

Компанія Nord Axis була зареєстрована в лютому Аллексом Діраджем Ередіа, резидентом Белізу. Ередіа повідомив Financial Times, що він не має влади над ухваленням рішень, пов'язаних з компанією, і що його партнер у Гонконгу, Asia Business Consultants, зв'язувався з кінцевим власником компанії, яким, на його думку, був азербайджанець.

З того часу директор компанії змінювався тричі. Нинішнього директора Мурата Саїна було призначено у червні. Згідно з корпоративним веб-сайтом, Саїн ділить ім'я зі стамбульським юристом, який спеціалізується на енергетиці.

Корпоративні документи в Сінгапурі показують, що Саїн був одним із двох нових директорів, зареєстрованих у вівторок у CB Enterprises Pte Ltd, зареєстрованій у Сінгапурі компанії спеціального призначення, яку Trafigura використала у 2021 році для придбання частки Vostok. Саїн не відповів на електронні листи та телефонні дзвінки з проханням прокоментувати.

Іншим новим директором, зареєстрованим у середу в CB Enterprises, став Сухджіт Сінгх Секон. Особа з таким же ім'ям була вказана в судовому документі 2013 як торговець мазутом Glencore, що базується в Сінгапурі. Отримати коментар Сехона не вдалося.

У той же час, Рандхір Рам Чандра був призначений секретарем компанії, як показують документи. Однойменна юридична фірма у Сінгапурі, яка заявляє, що спеціалізується на корпоративних структурах, не відповіла на запит про коментарі.

Неясно, чи хтось із цих людей контролює зрештою Північну вісь. У гонконгських документах єдиним акціонером компанії є компанія Asia Business Consultants Ltd, яка зареєстрована за тією ж адресою, що і Nord Axis, - у багатоквартирному будинку в гонконгському районі Ван Чай.

Судячи з документів, Asia Business Consultants належить мешканцю Гонконгу на ім'я Інь Чун Лі, хоча вважається, що він не є кінцевим власником.

Росія сподівається, що проект «Схід Ойл» дозволить розробити новий нафтовидобувний регіон на сибірському півострові Таймир, який конкуруватиме з Пермським басейном США та нафтовим родовищем Гавар у Саудівській Аравії. Він об'єднає існуючий видобуток близько 370 000 барелів на день і геологорозвідувальні активи і зв'яже їх з ринками в Європі та Азії.

Trafigura давно хотіла співпрацю з «Роснефтью», конкуруючи з конкурентами Glencore та Vitol за звання найбільших трейдерів російської нафти. Усі три компанії надали «Роснафті» короткострокове фінансування, допустиме в умовах санкцій, запроваджених після анексії Криму Росією у 2014 році.

Trafigura заявила, що Nord Axis не є російською компанією, додавши, що вона припинила торгівлю всією російською сирою нафтою і припинила прийом будь-яких барелів у «Роснефти», хоча, як і раніше, обробляє деякі продукти російської нафтопереробки від незалежних виробників.

*Trafigura Pte Ltd – сінгапурська транснаціональна біржова компанія, заснована в 1993 році та спеціалізується на торгівлі металами, енергією та вуглеводневою сировиною (у тому числі й нафтою). Займає 2-е місце у списку найбільших нафтових постачальників у світі після компанії Vitol та 1-е місце у списку найбільших постачальників металів

Австрія. «Kleine Zeitung» – «Віце-канцлер Німеччини Габек говорить про війну в Україні: «Ми спеціально дивилися в інший бік. Зараз ми платитимемо за власне запізнення»

ІНТЕРВ'Ю. Потрібно зробити все, щоб газова криза не розколола суспільство, попереджає віце-канцлер Німеччини Роберт Габек.

У Відні підписали спільну декларацію про постачання газу. Що це означає на практиці? В екстреній ситуації чи достатньо телефонного дзвінка? 

РОБЕРТ ГАБЕК: У мене тісні стосунки з міністрами енергетики ЄС, ми багато розмовляємо телефоном, тісно та регулярно обмінюємося інформацією, і це дуже важливо у наш час. Австрія та Німеччина вже уклали угоду про солідарність, і ми домовилися про подальше поглиблення нашої співпраці. Німеччина та Австрія пов'язані через сховища: в Австрії є сховища, якими раніше користувалася Німеччина. І навпаки, газ іде з Німеччини до Австрії. Ми також хочемо разом працювати над терміналами ЗПГ. Якщо австрійські компанії хочуть забронювати потужності, є варіанти. Нам потрібна співпраця, нам потрібні угоди про солідарність. Я рішуче виступаю за те, щоб ми стали більш конкретними на європейському рівні та домовилися про те, як ми можемо діяти разом у надзвичайній ситуації. Солідарність – це потреба зараз дуже на часі.

Чи стане Німеччина лідером у Європі в умовах енергетичної кризи?

Лідерство – це непросте слово для німецьких політиків. Тому я не хочу використати це. Звичайно, Європа не працює, якщо Німеччина як найбільша країна-учасниця залишається осторонь усього. Німеччині необхідно взяти участь у справах Європи та вести її у служінні. Отже, поставте себе на службу спільній справі, не читаючи лекцій та не пояснюючи людям, як це працює насправді.

Востаннє ми бачилися на Всесвітньому економічному форумі в іншу епоху: не було ані пандемії, ані світлофорної коаліції, ані війни в Україні. Ми говорили про зміну клімату як ви бачите бірюзово-зелений колір. Чи хотіли б ви повернути колесо часу назад?

Та й тоді були величезні проблеми. Президентство Дональда Трампа стало свідком серйозного тиску на глобальний економічний лад. Добігла кінця епоха, коли можна було розраховувати на те, що країни можуть мирно співіснувати на основі прийнятих глобальних правил. Ви могли відчувати це тоді. Усвідомлення того, що існує вразливість перед кризами, формувало моє політичне мислення та дії в останні роки та десятиліття. Ніхто не міг передбачити ескалацію, яку ми зараз пережили. Але бажання повернутися до минулого — завжди політична помилка. Єдине побажання, яке повинен мати політик, — це формувати сьогодення таким чином, щоб майбутнє залишалося можливим та відкритим.

Тим не менш, можна стверджувати, що деякі речі були не такі вже й погані в порівнянні з сьогоднішнім днем: енергетична криза, глибокий розрив між Європою та Росією, відчуження від Китаю.

Багато що з того, що ми бачимо зараз, проривається крізь поверхню, яка раніше була пористою. У 2014 році Путін розпочав агресивну війну проти України, окупував Крим та завоював Донбас. Ми не хотіли миритися з тим, що все повториться. Ми, треба сказати, навмисно дивилися в інший бік. Тепер ми, жителі Європи, з подивом виявляємо, що не всі зацікавлені в тому, щоб у нас все було добре, а що вони здійснюють свої власні гегемоністські, іноді жорстокі інтереси у владі. Необхідність діяти вже тоді була. Тепер ми переживаємо власне запізнення, яке повною силою вривається у повсякденне життя.

В Австрії вас вважають найсимпатичнішою Кассандрою в Європі, тому що ви говорите простою мовою, а німці говорять про важки часи. В Австрії віддають перевагу менш драматичним формулюванням.

Я не намагаюся висловити це драматично. Я думаю лише те, що в умовах демократії ми маємо покладатися на відповідальність громадян. І що, особливо під час кризи, ми маємо надавати вичерпну інформацію, а також робити чіткі висновки. Ключове питання: яку ідею політики ми намагаємось відстоювати зараз? Найсильніша відповідь на те, що Путін очікує від континенту, від людей в Україні, — це політика, за якої люди ухвалюють свої власні рішення, не підкоряються іншим і не визначаються іншими. Передумовою є те, що ті, хто має доступ до знань і рішень, діляться і пояснюють якнайбільше своєї інформації.

Що б ви не робили, ціни на газ продовжуватимуть зростати. Чи готуєтеся ви до протестів у Німеччині та Європі взимку, подібних до протестів жовтих жилетів у Франції?

Високі ціни на енергоносії вже є серйозним тягарем для багатьох людей. Ось чому ми склали два пакети допомоги у Німеччині. Звичайно, ми повинні продовжувати надавати підтримку у разі потреби, щоб не було серйозних соціальних диспропорцій. Як політичні діячі, ми повинні запобігти найбільшим диспропорціям і, отже, поділу у суспільстві, наскільки це можливо.

Ви сказали, що не тільки промисловість, а й приватні господарства повинні зробити свій внесок у те, щоб Німеччина пережила зиму. Що це означає?

Якщо у вас обмежена пропозиція, ціни зростають. Ці ціни йдуть вниз з людьми. Це серйозна дійсність ринкової економіки. Ми також не можемо зупинити це повністю, тому що, якщо ціни залишаться колишніми для компаній, вони зрештою збанкрутують. Звичайно, політики мають втручатися там, де потрібний соціальний баланс. Людям із низьким доходом потрібна підтримка. І навпаки, ми також маємо зробити все можливе, щоб ринки функціонували якнайдовше.

Обмеження цін зараз обговорюється в Австрії.

Під час мого візиту я дізнався, що Австрія взимку виробляє близько 40 відсотків електроенергії з газу. Якщо був сигнал: Електроенергія дешева! це могло спричинити неправильний ефект. Газ нині є дефіцитним товаром, і нам потрібен ціновий сигнал над ринком, щоб товар продавався економно.

Німецький зелений, який розмірковує більшою мірою у стилі ринкової економіки, ніж ÖVP.

Для мене важливо, щоб мене правильно зрозуміли: я не вважаю за правильне залишати людей наодинці з проблемою. Ви маєте отримати компенсацію. Є способи пом'якшити повний вплив цін. Але ми маємо заощаджувати енергію. Тому нам потрібні ринкові сигнали, але населення має бути захищеним.

Як цей захист має виглядати конкретно?

Ми вже зібрали два пакети допомоги. Ми хочемо узгодити подальші заходи у злагоджених діях з профспілками та роботодавцями у канцлера. Я маю намір дотримуватись цієї угоди, тому що надто часто в політиці ми бачимо, як хороші ідеї знищуються через те, що вони були передчасно представлені публіці. Було б погано, якби зрештою залишилися лише дурні ідеї, бо решта ми вже політично спалили.

«Salzburger Nachrichten» – «Наша залежність залишається найсильнішою зброєю Путіна»

Москва використовує українське зерно як і російську енергію: як важіль. Щоб роззброїти Путіна, нам нарешті доведеться все переосмислити.

У блокаді українських портів Володимир Путін використовує зерно як зброю. Він націлений на Україну, але вражає більшу частину світу. Бо те, що врожай із українських полів не доходить до світового ринку, руйнує не лише аграріїв. Це посилює багато криз, які вже існували всюди: голод у деяких частинах Африки, а також проблеми постачання фінансово слабких держав та організацій з надання допомоги, яким зараз доводиться купувати основні продукти харчування на світовому ринку за високими цінами.

Але як роззброїти Путіна? З одного боку, дипломатичними каналами, через уміння домовлятися. Туреччина вже кілька місяців інтенсивно намагається зробити це за допомогою експортних блокад.

Принаймні нам вдалося зібрати делегації обох сторін за одним столом у Стамбулі у середу. Організація Об'єднаних Націй внесла практичні пропозиції щодо того, як можна доставити постачання зерна покупцям через заміноване Чорне море, коли блокада буде ослаблена.

Чи це вдасться, зрештою, залежить від Володимира Путіна. Він піднімає великий палець нагору, коли хоче пропустити товар; він знижує його, коли хоче чинити більший тиск на Україну та решту світу. Він робить це із зерном, а це з рукою на газовому крані, як ми на Заході тепер знаємо з досвіду.

Своїми діями, що шантажують, з початку війни в Україні Росія показала нам фундаментальну проблему: ми живемо в крайній залежності. Вони впливають не тільки на експорт з Росії, як ми знаємо, принаймні тому, що ланцюжки поставок з Азії та інших частин світу були порушені пандемією. Однак жити самодостатньо у майбутньому для нас нереально.

Чи реально ми можемо зменшити залежність, не покладаючись на одного постачальника, не на джерело енергії, не на один вид зерна. Коли доходить до їжі, для багатьох країн це питання виживання. Необхідне довгострокове та фундаментальне переосмислення. Замість того, щоб імпортувати пшеницю оптом з іншого кінця світу, держави мають вирощувати оригінальні сорти, які ростуть у самому регіоні.

Не новина, що експорт продовольства до Африки, зокрема з ЄС, зруйнував місцеві ринки. Путинська зернова війна оголює цю проблему і, треба сподіватися, змушує її переосмислити.

Тоді у деспотів у майбутньому буде на одну зброю менше.

Франція. «Libération» – «Чому росіяни досі підтримують Путіна»

Журналіст Дмитро Глуховський, який виїхав з Росії, не очікував, що його співгромадяни, так сильно підтримають кремлівського лідера в його війні проти України. 

Якщо колись він уявляв більш вільне майбутнє для своєї країни, то письменник і журналіст Дмитро Глуховський, який виїхав до Європи з початком російського наступу на Україну, тепер перебуває у розшуку росіян по кримінальній справі. Тонкий знавець російського суспільства, уїдливий портрет якого він намалював у своєму останньому романі «Текст» (Atalante, 2019), він зізнається, що не очікував ентузіазму та схвалення населення щодо цього конфлікту, підкріпленого сильною пропагандою та слабким опором. Проте він закликає не покладати відповідальність за конфлікт на російський народ, втягнутий у війну Володимиром Путіним та його оточенням.

Ви не були у Росії кілька місяців. Ви відчуваєте, що все ще розумієте країну, яка 24 лютого хитнулася в інший вимір?

Коли Путін виступав 22 лютого, за два дні до війни, я написав статтю для «Нової газети» під назвою «Тепер ми знаємо». Я припустив, що якщо зараз люди не зберуться разом і не дадуть організованої відповіді на цю агресію проти України, то Росія точно стане на шлях перетворення на тоталітарну державу. Суспільство, залякане, буде змушене і хизуватися, і жити в страху, і звикнути до того, що не зможе сперечатися вголос і наслідувати ентузіазму. 

З іншого боку, чого я зовсім не передбачав, так це того, як люди, навіть зіткнувшись із жахливою несправедливістю з повним знанням фактів, зрештою вирішують не чинити опір, а якось долучитися до неї. так. Чого я ніяк не міг передбачити, що здавалося мені зовсім неможливим, у тому числі й з досвіду війни на Донбасі, так це захоплення багатьох людей цією війною.

Я припускав, що можна погодитися на фальшивий ентузіазм зі страху, щоб не вважатися зрадником або агентом, як це сталося зі мною на прокремлівських сайтах. 

Це моє головне здивування: чому цей хрестовий похід для задоволення його однієї людини, з усією руйнівністю, яку вона тягне за собою для Росії і для України, і явно несправедливим і дурним, раптом зустрічає таке схвалення народу?

Ви недооцінили стан російського суспільства, обкладеного пропагандою вісім років?

Ситуація мені здалася ясною: шовіністичних та імперіалістичних елементів у російському суспільстві близько 10%, які вітали війну проти Грузії у 2008 році, а до цього у Чечні, і які не були б проти невеликої антисемітської кампанії… Я недооцінив цей відсоток, бо вісім років інтенсивна пропаганда значно збільшила цю аудиторію. 

Майже стало мейнстримом: антизахідництво, ігнорування західних ліберальних цінностей, тобто свободи та толерантності, девальвація України як незалежної держави.

У перші дні війни російське суспільство було шоковане, і Кремлю довелося вдесятеро збільшити обсяг пропаганди, щоб заручитися її підтримкою. Але постфактум, що мені здалося справді цікавим, то це те, як домашнє підпорядкування змушує людей підтримувати явно людожерські дії режиму. Ми спостерігаємо значну, пасивну консолідацію у суспільстві, що виявляється у відсутності опору та виправдання цього непротивлення.

І ми почали чути аргумент, що «це Захід нас все це втягнув, ми йому все одно ніколи не подобалися». Більшість людей сьогодні прагнуть знайти виправдання діям Росії, розставити все своїми місцями, перестати думати про все це. Головний чинник такого відношення – страх. Для себе. Втратити комфортний спосіб життя, коли ти належиш до середнього класу. А може, і свободу...

Чи відчуваєте ви, що на вас лежить відповідальність, як на письменника, громадській людині, в тому, що «більшість людей намагається знайти виправдання діям Росії, розставити все на свої місця, перестати думати про все це. Головний чинник такого відношення – страх. Для себе суперечки про те, що переживає російське суспільство? 

У той же час, що ви можете зробити віддалено, з вашого посилання?

Звичайно, для будь-якої публічної людини, яка претендує на те, щоб говорити з людьми в їхніх інтересах, виконувати просвітницьку місію, протистояти пропаганді та відвертій брехні, виїзд з Росії підриває будь-яке їхнє моральне право говорити про те, що там відбувається. Але, з іншого боку, особи, що залишилися в Росії, навіть неординарні, на зразок Дмитра Муратова [головний редактор «Нової газети», лауреат Нобелівської премії миру, — прим. ред.], повинні бути вкрай обережні в тому, що говорять, і говорити загадковою мовою, не називаючи речі своїми іменами, ризикуючи бути засудженим. Ось що сталося зі мною. Я сказав «ні війні», а тут мене розшукує поліція, і мені загрожує десять років ув'язнення.

Ви розумієте росіян серед тих, хто виступає проти війни, які сьогодні кажуть, що їм соромно бути росіянами?

Мені зовсім не соромно ні за те, що я росіянин, ні за Росію, велику країну та велику культуру. Були військові злочини, скоєні російськими підрозділами. Я розумію українців, які узагальнюють. На них нападає переважаючий ворог, який заявляє, що хоче знищити їх. Ось вони всіх росіян в одну купу і кажуть, що бути росіянином– значить бути варваром. Для них бути росіянином— отже, бути здатним на злочини проти жінок, беззбройних людей, дітей… Але треба пам'ятати, що на початку конфлікту 1000 осіб підписали відкриті листи проти війни. На демонстрації вийшли десятки тисяч людей, під час цих демонстрацій заарештували 16 000 осіб. Це аж ніяк не зменшує відповідальності тих, хто вчинив військові злочини. Їх треба судити.

Але чи всі росіяни несуть колективну відповідальність за ці злочини лише тому, що опитування громадської думки, які проводять Кремль, показують, що 70% з них підтримують «спецоперацію»?

Я думаю, більшість людей приховують і намагаються не думати про це. Що робити з відчуттям себе росіянином?

Ця війна, хоч і ведеться від імені російського народу, насправді ініційована жменькою людей: Путіним та кількома людьми з його оточення. Тож це первісна особиста відповідальність людини, яка вирішила перетворити свої фантазії на справжню війну з кровопролиттям та людськими жертвами. Всі інші були втягнуті до цієї історії постфактуму. Чи має вина тепер поширюватись на весь російський народ? Ні. Але їй повністю промивали мізки майже десять років, особливо з 2014 р. Було завдано непомірної шкоди раціональному мисленню, етичним орієнтирам, тому, що прийнятно і неприйнятно, уявленням про добро і зло… Нам доведеться це зробити. довга робота освіти, інформації, щоб розчарувати людей.

Чи бачите ви якусь схожість між емігрантами 1920-х років, що втекли від більшовицької революції, і сьогоднішніми емігрантами?

Парадоксально, але два роки тому я почав писати про дягілівські російські балети. Найбільше мене цікавило те, як Дягілєв експортував Росію, про яку він мріяв, авангардну Росію своєї мрії, щоби показати її зовнішньому світу. А доки він був на гастролях, справжня Росія перестала існувати, на зміну їй прийшла зовсім інша формація.

Він приречений на вічну подорож навколо світу, з Росією в голові, у валізах, під музику Стравінського чи Прокоф'єва. Він не може повернутися, і йому більше нема куди йти. Це трохи схоже на те, що відбувається з нами, які залишили країну, яка припинила своє існування 24 лютого. І я теж перебуваю за межами Росії з образами збереженої Росії і без будь-якої можливості повернутися. І так, та Росія, яку я відвіз, неминуче залишиться позаду і все більше диференціюватиметься, як це завжди буває у всіх письменників-емігрантів, від справжньої країни.

Хіба це не та Росія, яку ви покинули, та, в якій, як вам здавалося, жили останні десять чи двадцять років?

Війна, яку веде Путін, йде не лише проти України, а й проти Росії. Проти Росії майбутнього, нормальної, гуманної. І Росія майбутнього, на яку ми сподівалися, настане нескоро. Ми знали, що режим був гнилим, корумпованим, авторитарним. Але була надія, що зі зміною поколінь, коли підуть у відставку бандити 90-х та агенти ФСБ – ті, хто заважає розвитку правової держави, вільної преси – до влади прийдуть їхні діти. Вони були б травоїднішими, навчалися б у великих міжнародних університетах. Розділ товарів буде завершено, і Росія, позбавлена ​​привабливих цивілізаційних альтернатив, стане спокійнішою, більш вестернізованою країною. Коли не було більше загроз, ані внутрішніх, ані зовнішніх, то демократичний процес міг відбутися. Як це сталося в інших країнах. Ця майбутня Росія, вільніша, молодша, засвітилася в мережах… З'явилася вільніша, незалежніша культура. Зрозуміло, що було багато людей із критичним складом розуму, які бажають жити у своїй країні, творити, розвиватися. Журналісти, гумористи, артисти…Ми сподівалися, що через десять років Путін помре і його оточення разом із ним, а продовження буде цивілізованішим. Саме такої Росії більше не буде. Цей сценарій тихої трансформації, не розриву, без революції, а просто еволюції, дорослішання – його війна повністю зруйнувала.

Данія. «Morgenavisen Jyllands-Posten» – «Західні країни побоюються, що зброя для України може опинитися у злочинців»

Гвинтівки, протитанкові гранати, вибухові речовини та переносні гранатомети, а також тонни боєприпасів останні місяці надійшли в Україну від донорів із Європи та Північної Америки.

Але західна військова допомога Україні може виявитися у злочинців та терористів, попереджають експерти, і таке ж занепокоєння чути як у ЄС, так і у США. Тому все більше країн НАТО намагаються посилити контроль, реєстрацію та відстеження зброї, яка надходить до України.

Німеччина. «Der Tagesspiegel» – «Нормування газу. Лише солідарність допомагає»

Неприємні сюрпризи ніколи не закінчуються. Війна Володимира Путіна позбавляє мільйони людей коштів на існування, збільшує кількість біженців, призводить до різкого зростання цін на енергоносії та інші товари та ставить багатьох німців у фінансову скруту. Чи не загрожує їм тепер зима морозу та скрегота зубів?

Що нового в останніх жахливих новинах, то це те, що їх створив уряд Німеччини. Вона відмовляється від обіцянки, даної громадянам на початку газової кризи, сфабрикованої Путіним. Щоб заспокоїти екзистенційну невпевненість людей, вона запевнила їх, що приватні споживачі матимуть пріоритет, якщо закінчиться газ. Якщо запасів не вистачить, галузь зазнає збитків. Квартири продовжують опалюватись. Та й лікарні постачали у будь-якому разі. Це те, що було узгоджено у керівних засадах для надзвичайних ситуацій.

Це більше не повинно застосовуватися категорично: попереднє розташування пріоритетів призначалося для виняткових ситуацій, що тривають кілька днів, як тепер кажуть, а не для тривалої кризи постачання. Ось чому уряд проводить переоцінку наслідків, якщо секторам, що особливо залежать від газу, доведеться скоротити або навіть зупинити видобуток – наслідки не тільки для компаній та робочих місць, а й для загального постачання повсякденного життя, наприклад, з харчовими та фармацевтичними препаратами, хімічними продуктами, склом, керамікою, друкованою продукцією, текстилем.

Відомо, що багато хто спочатку реагують гнівно і обурено. Невже ми не можемо більше покладатися на обіцянки уряду? Соціальні асоціації протестують: це знову б'є по найслабших.

У той самий час відчувається нова задумливість. Війна підриває впевненість, яку спиралися багато десятиліть світу. У новій реальності вже не допомагають звичні ритуали розподільчої боротьби, в якій інтереси бізнесу та суспільства, начальства та службовців, дітей та пенсіонерів зображуються різко протилежними та протиставляються один одному. Ви всі, ми всі живемо у взаємозалежності. Вимоги можуть бути зроблені лише разом. Уряд стикається з дилемою щодо розподілу газу. Але не лише вона. Ми всі. Теплі будинки із закритою промисловістю – це не вихід. Повноцінна робота в холодних квартирах, дитячих садках та будинках для людей похилого віку так само мало.

Отже, добре, що цей крок зробив Роберт Хабек, а не економічний ліберал. Зелений не відомий як лобіст галузевих інтересів. Працював світлофорний зв'язок, що часто лаявся. Хочеться побажати, щоб це тривало у суспільному діалозі. А згідно з моделлю Хабека, всі постраждалі не лише борються за свої інтереси та перспективи, а й виявляють розуміння до обґрунтованих побоювань інших. Тому що вони ваші партнери.

Збитки від війни та її економічні та соціальні наслідки настільки глибокі, що уряд не може обіцяти конкретним соціальним групам чи окремим сферам побуту гарантоване позбавлення їх від урізань. Щоб звести до мінімуму шкоду загальному благу, вона повинна подумати про те, як кожен може зробити свій внесок: як співтовариство солідарності

«F.A.Z.» – «Немає місця для дипломатичного рішення»

  • Експерти закликають до масштабної допомоги Києву

  • «Газпром»: неясність у «Північному потоці - 1»

Провідні німецькі фахівці зі стратегії висловилися проти завершення війни в Україні шляхом переговорів. У гостьовій статті для F.A.Z. 22 вчені та військові пишуть, що прагнення до якнайшвидшого припинення вогню та політичного врегулювання конфлікту зрозуміле. Проте нині немає можливості для «серйозного дипломатичного рішення». Натомість вони виступають за масовану військову та економічну підтримку України.

Заяву підписали професори Карло Масала, Зенке Нейцель, Йоахім Краузе та кілька колишніх генералів Бундесверу. Вони суперечать німецьким письменникам, журналістам та філософам, які нещодавно у тижневику Die Zeit закликали до якнайшвидшого закінчення війни. Експерти пишуть, що світу не можна досягти поспішним «дипломатичним рішенням». Це буде сигналом для Путіна, що вторгнення будуть винагороджені захопленням земель, знищенням суверенних держав та розширенням геополітичної влади.

Автори виступають за збільшення «рівня та кількості постачань західної зброї» в Україну, щоб країна могла запобігти нав'язаному світу і виграти час для набуття чинності санкцій. Якщо Україна програє війну, слід очікувати, що Росія плануватиме подальші регіональні війни, щоб зруйнувати європейський порядок безпеки.

Тим часом, «Газпром» підігрівав побоювання, що газопровід «Північний потік - 1» не буде знову введений в експлуатацію після поточних ремонтних робіт. У заяві російської групи говориться, що у них немає документів про те, чи газова турбіна, що дійсно ремонтується в Канаді, може бути передана Siemens. Тому зробити «об'єктивні висновки» для подальшої експлуатації газопроводу неможливо. У неділю уряд Канади оголосив про готовність та випуск турбіни, на яку фактично поширюються національні санкції проти Росії.

Друга колонка праворуч: «Перша битва нової ери»

Нещодавно, близько двадцяти років, багато німецьких політиків, особливо ліві, хотіли багатополярного світу. Ось де ми зараз живемо. Не можна сказати, що життя було кращим, ніж у світі, де правили США (і Захід загалом). Принаймні це стосується Європи. Континент переживає масштабну імперіалістичну агресивну війну, відбувається переозброєння, енергетична безпека Німеччини підірвана. Стабільність, що характеризувала Європу останні кілька десятиліть, перебуває під загрозою: повертається старий бич континенту: силова політика.

Можна довго сперечатися, чи правильно Путін вловив історичний момент. Сьогодні Росія може бути сильнішою, ніж коли президент обійняв посаду. Але однієї армії недостатньо, щоб стати великою державою. У Росії економіка країни, що розвивається, з економічного погляду країна з силою Бразилії або Південної Кореї зараз бореться з об'єднаним Заходом. Він набагато перевершує його.

Проте той факт, що Путін шукає цю перевірку на міцність, має якесь відношення до зміни влади, спричиненої глобалізацією. Група G7, яка задає тон російським санкціям, наразі становить близько 43 відсотків світової економіки. Це вражаюче число всього для семи країн. Але три десятиліття тому це було майже сімдесят відсотків.

Поступова втрата влади на Заході давно далася взнаки політично. Багато західних цілей більше не можуть бути застосовані до країн, що розвиваються, як це було ще до війни в Україні. Невдалі інтервенції в Іраку, Афганістані, Лівії та Малі є свідченням масової надмірної експансії в Америці та Європі, а також надмірної самовпевненості. Внутрішньополітичні конфлікти, що виникли, ще більше послабили західний табір.

Було б надто великою честю для Путіна думати, що він усе це врахував у своїх розрахунках. Його діям в Україні властива деяка імпровізація, і він явно не очікував західних санкцій такою мірою. Але в одному він має рацію: його союз із Китаєм тримається, і середнє становище таких країн, як Індія, теж вигідно йому, навіть матеріально. Справді, якщо хочете, українська війна це перша битва багатополярної епохи.

Те, що за цим спостерігають інші висхідні держави, навіть надаючи обмежену допомогу, вже є успіхом Путіна. Військовий конфлікт не стає світовою війною тільки тому, що він ведеться в Європі.

Наслідуючи класичну зовнішню політику – урок, який значною мірою невідомий сьогодні в Німеччині, – Захід тепер має спробувати залучити на свій бік союзників Путіна. Під час холодної війни, що особливо добре спрацювала з Китаєм, Америка змогла відокремити Народну Республіку від Радянського Союзу. Ця стратегія була б особливо корисною для європейців, яким безпосередньо загрожує російська експансія. Путін може дозволити собі вийти на Захід лише тому, що має мир на Сході. Цьому протидіють два чинники. Одним із них є американська думка про те, що справжньою проблемою є Китай. Оскільки Європа не може захистити себе від Росії, вона не зможе проводити щодо Китаю політику, яка суперечить базовому курсу Вашингтона. Сьогодні Європа також залежить від Америки, як і до падіння стіни. Це стосується, зокрема, слабкої у військовому відношенні Німеччини.

Іншим фактором є ідеологічний конфлікт, що лежить в основі. Про нього говорять у Німеччині зі звичайним моральним перебільшенням, але він все ж таки реальний. Росія та Китай хочуть проштовхнути авторитарну контрпропозицію демократичної моделі Заходу і відкрито говорять про це. Думка про те, що можна якимось чином домовитися про співіснування, є нереалістичною. Це не спрацювало і під час холодної війни Радянський Союз довелося демонтувати.

Отже, йдеться про те, щоб зробити союзниками інші впливові держави. На саміт G-7 Шольц запросив не лише Аргентину, Індію, Індонезію, Сенегал та Південну Африку. Одна з багатьох речей, які Німеччина має засвоїти (знову), полягає в тому, що потенційні партнери не очікують на звернення до цінностей, які вважаються універсальними в Берліні, а скоріше того, що їхні інтереси враховуватимуться. У новому багатополярному світі Німеччині та Європі, як і раніше, доведеться йти на багато компромісів. Питання в тому, чи ви хочете зробити це з Путіним.

«Südwest Presse» – «Газпром» сумнівається у відкритті трубопроводу Балтійським морем»

  • Газпром називає відновлення постачання газу по «Північному потоку-1» невизначеними.

  • У Німеччині можна побачити перші наслідки зупинки доставки.

Російська газова компанія «Газпром» поставила під сумнів продовження роботи газопроводу «Північний потік - 1» на тлі ремонту необхідної турбіни в Канаді. Поки «Газпром» не отримав письмового підтвердження того, що відремонтована турбіна з Канади справді буде доставлена ​​до компанії Siemens, відповідальної за встановлення. 

«Газпром» не має жодного документа, що дозволяє Siemens вивозити з країни газотурбінний двигун, який в даний час ремонтується в Канаді», – заявили в компанії. «У цих умовах» «Газпром» не може гарантувати подальшої роботи лінії.

Чергові ремонтні роботи на газопроводі «Північний потік» розпочалися у понеділок, тож спочатку ним перестав надходити газ. Робота має зайняти близько десяти днів. 

Вже були сумніви, чи після цього газ знову піде. Турбіну було доставлено на завод Siemens у Канаді для ремонту. Через канадські санкції проти Росії спочатку було неясно, чи можна повернути відремонтований пристрій. Проте уряд Оттави дав добро на експорт у минулі вихідні. Група Siemens оголосила, що встановить турбіну якнайшвидше.

Припинення постачання газу «Північним потоком-1» починає позначатися. Сховища газу в Німеччині практично зупинилися після припинення поставок із Росії балтійським газопроводом.

 Наразі газ, як і раніше, зберігається недоторканим, повідомив у середу представник Федерального мережевого агентства. «Але це на дуже низькому рівні». Щоб уникнути дефіциту взимку, Німеччина нині намагається заповнити свої сховища газу якнайшвидше — до 90 відсотків до жовтня. Наразі газосховища заповнені лише на 64,6 відсотка, повідомляє Федеральне мережеве агентство.

Нідерланди. «de Volkskrant» – «Російські бомби можуть впасти будь-куди»

Сергіївка, морський курорт на Чорному морі, не відіграє жодної ролі у війні. Тут немає ні казарм, ні зенітних гармат, ні складів зброї, і це за 200 кілометрів від фронту. Але його бомбардувала російська армія. Чому? «Все, що я знаю, це те, що росіяни не мають правил щодо того, де вони атакують».

Підпис під фото: «Жителі Сергіївки біля зруйнованої російськими бомбами на початку липня квартири».

«Het Financieele Dagblad» – «Газовий союз: «Нідерланди переживуть зиму без російського газу». Промисловість, ймовірно, не потребує зупинки, показує дослідження

«Het Parool» – «Ракети перевернуть бій в Україні?»

Ірландія. «Irish Times» – «У країні не вистачає місць для нових українських біженців»

У державі закінчилося житло для нових українських біженців та шукачів притулку, оскільки об’єкт Citywest у Дубліні вийшов на повну потужність.

Департамент у справах дітей повідомив вчора на брифінгу ірландських неурядових організацій, які підтримують українців, що йому довелося призупинити прийом новоприбулих у існуюче державне житло, оскільки у нього закінчилися вільні ліжка в Citywest і немає плану дій у надзвичайних ситуаціях.

Нестача житла означає, що будь-які українці або шукачі притулку, які прибувають до країни протягом наступних 48 годин, можуть застрягти в аеропорту без ліжка.

Конференц-центр Citywest вміщує понад 1000 людей, які втекли від війни в Україні, і працює на повну потужність, що змушує уряд шукати альтернативний транзитний вузол у Дублінському регіоні для будь-яких нових українців, які прибувають до Дублінського аеропорту.

ПМ Micheál Martin сьогодні зустрінеться з високопоставленими міністрами, щоб обговорити ситуацію та «переглянути поточну політику та процеси», повідомила речниця уряду. За її словами, останніми тижнями спостерігалося «дуже значне» збільшення кількості людей, які шукають притулку, і це спричинило «гострий брак» наявного житла як для шукачів притулку, так і для українських біженців.

«Це спричиняє переповненість транзитного вузла Citywest», – сказала вона. «Люди, які прибувають на ніч, залишатимуться в аеропорту Дубліна, якщо вони не матимуть альтернативного джерела розміщення. Уряд інтенсивно працює над запровадженням альтернативних заходів із негайним запровадженням».

Станом на понеділок 40 678 людей прибули до штату з України після російського вторгнення 24 лютого, у тому числі 1454 минулого тижня.

Іспанія. «La Vanguardia» – «Війна в Україні забирає життя, в середньому у 230 осіб, щодня». Нові американські ракетні установки посилюють контрудар киян проти російських окупантів

Швейцарія. «20 Minuten – Zurich» – «Екс-швейцарський дипломат радить вести переговори з Путіним»

Берн. Тоні Фріш (75 років), колишній керівник відділу гуманітарної допомоги в Deza, в інтерв'ю ділиться своїми думками про війну в Україні.

Тоні Фріш, колишній посол та екс-координатор робочої групи з гуманітарних питань на сході України, вважає це «жахливим, протверезним і шокуючим», але час працює на Росію. Президент України Зеленський має бути готовим до переговорів. І має якнайкраще представити долю Донбасу своєму народу на голосування.

Пане Фріше, чи має Україна відмовитися від Донбасу, щоб закінчити війну?

На мою думку, президент України Зеленський має провести референдум. Він повинен почути від більшості людей, що вони хочуть миру та готові заплатити за це ціну. Він не може ухвалити це рішення сам, це буде коштувати йому його офісу. Я був би щасливим, якби Україна втратила лише ті території, які зараз окуповані Росією, і якби взагалі залишилася вільна Україна. Тому що це зовсім необов'язково.

Чому це «що завгодно, тільки не безпечно»?

Путін має час. Він продовжить спроби систематично проникнути в країну та встановити проросійський уряд. Це продовжуватиметься, навіть якщо атаки припиняться. Це жахливо, протверезно і несамовито.

Чи варто нам продовжувати спроби домовитись із Путіним?

Так. Але з тим обмеженням, що не можна зустрічатися з ним далеко. Відданість йому слабкість, але розуміє лише мову сили та могутності. Ми повинні поводитися відповідно. Навіть якщо ви знаєте, що він бреше, ви не повинні руйнувати мости, ви повинні будувати нові.

Це можна розкритикувати як політику умиротворення стосовно Москви?

Ні. Політика умиротворення полягатиме в тому, щоб Захід переглянув питання підтримки України перед сталими цінами на газ і зростаючою інфляцією, роз'єднаністю та втомою від війни серед членів ЄС і НАТО. Або якби ви сигналізували Путіну, що Фінляндія та Швеція так швидко не стануть членами НАТО. Або якби санкції було знято швидко і хоча б частково, поки Путін був готовий натомість піти на мирні переговори без будь-яких додаткових попередніх умов із боку Заходу.

Що може зробити Швейцарія?

Завжди нагадуючи нам про свій нейтралітет, Швейцарія має продовжувати рішуче підтримувати санкції, незважаючи на деякі голоси людей про те, що обмеження стають нестерпними і що у Швейцарії зараз достатньо біженців. Федеральна рада та парламент мають твердо стояти тут. Швейцарія також має закликати до виконання Луганської декларації та подати гарний приклад.

Як це?

Продовжуючи відкрито критикувати зневагу до принципів міжнародної війни, масовану підтримку гуманітарної допомоги в Україні. Швейцарія повинна й надалі пропонувати свої добрі послуги та посередницьку роль, де це доречно – офіційно та неофіційно – прагнути діалогу зі сторонами та закликати до припинення вогню та переговорів.

Говорячи про Швейцарію: чи ми відмовилися від свого нейтралітету, тому що підтримуємо санкції ЄС проти Росії?

Ні, зовсім ні! Мені такі твердження видаються смішними. Нейтралітет означає ні на кого не нападати, не розпочинати війну, виявляти солідарність зі слабкими та працювати в ім'я миру та прав людини. Наш нейтралітет не повинен перетворюватися на міф, як це любить робити Крістоф Блохер, щоб відзначитися. Не приймайте нейтральність за те, що все, що відбувається довкола вас, не має значення.

«Зеленський має запитати людей, чи віддадуть вони Донбас заради миру».

«Tages-Anzeiger» – «Ось як працює кібервійна»

Швейцарська неурядова організація Cyberpeace Institute збирає та документує кібератаки у зв’язку з війною в Україні. Тепер дані показують, що кібервійна почалася ще до вторгнення – і виходить за межі України та Росії. 

Крім того, можна визначити стратегічні розбіжності між залученими воюючими сторонами. Російські зловмисники намагаються паралізувати критичні системи, а українські хакери націлені на публікацію конфіденційних даних. Замість масштабних атак з обох сторін проводиться стратегія «маленьких уколів». Однак експерти з кібербезпеки підозрюють, що Росія ще не вичерпала свій потенціал.

Румунія. «Informatia Zilei» – «Росія готується анексувати окуповані території України»

Туреччина. «Daily Sabah» – «Переговори у Стамбулі спрямовані на вихід із зернового глухого кута»

Після кількох місяців дипломатичних зусиль Туреччини та ООН військові делегації з Москви, Києва та Анкари нарешті зібралися з представниками ООН у Стамбулі, щоб знайти реальне вирішення зернової кризи, спричиненої російсько-українською війною.

Російські, українські та турецькі військові делегації зустрілися вчора з офіційними особами ООН, щоб вийти з тупикової ситуації, що виникла протягом кількох місяців через постачання зерна, що застопорилося, на світові ринки через Чорне море, де ціни на продовольство різко зросли, а мільйони людей зіткнулися з голодом.

Саміт у Стамбулі знаменує собою перші переговори урядів Росії та України віч-на-віч після чергової зустрічі в турецькому мегаполісі наприкінці березня.

Туреччина працювала з Організацією Об'єднаних Націй над укладанням угоди після того, як вторгнення Росії в Україну 24 лютого призвело до зростання цін на зерно, олію, паливо та добрива.

Анкара запропонувала забезпечити безпечні чорноморські коридори та провела переговори з ООН, Росією та Україною для досягнення угоди. За словами турецьких офіційних осіб, ООН створить центр у Стамбулі для контролю над постачанням.

«Ми справді старанно працюємо, але ще багато треба зробити», — заявив у вівторок журналістам генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. «Багато хто говорить про це. Ми вважаємо за краще спробувати і зробити це».

Дипломати заявили, що деталі плану, що обговорюється, мали включати українські судна, які проводять судна із зерном через заміновані портові води; Росія погоджується на перемир'я під час руху вантажів; та Туреччина — за підтримки Організації Об'єднаних Націй — інспектує суд, щоб розсіяти побоювання Росії щодо контрабанди зброї.

Саміт у Стамбулі є напередодні переговорів між турецькою та російською військовими делегаціями, які відбулися минулого місяця у Москві для обговорення морського шляху та безпечного виходу суден із українських портів. Росія і Україна, схоже, досягли прогресу, але дотримуються жорстких вимог, які можуть призвести до зриву переговорів.

Вчора високопоставлений київський дипломат подякував Гутеррішу та уряду Туреччини за сприяння в переговорах щодо постачання зерна.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що угода щодо відновлення експорту зерна дуже близька, але дав зрозуміти, що ширші мирні переговори заморожені.

«Ми готові експортувати зерно на міжнародний ринок… Ми за два кроки від угоди з Росією», — заявив Кулеба іспанській газеті El Pais перед переговорами у Стамбулі. «Необхідно вирішити проблеми безпеки, пов’язані з позицією Росії. Ми перебуваємо у завершальній фазі, і зараз все залежить від Росії», - сказав він.

«Необхідно вирішити проблеми безпеки, пов’язані з позицією Росії. Ми перебуваємо у завершальній фазі, і зараз все залежить від Росії», – сказав він.

Кулеба окремо заявив Associated Press (AP), що експорт не відновиться без гарантій безпеки для судновласників, вантажовласників та України як незалежної держави.

Він підкреслив, що будь-яка угода повинна гарантувати, що Росія «поважатиме ці коридори, що вони не проникатимуть у гавані і не атакуватимуть порти або що вони не будуть атакувати порти з повітря своїми ракетами». На запитання, чому Москва зараз може бути готова погодитися на угоду, Кулеба сказав, що, на його думку, Росія хоче «показати країнам Африки та Азії, що вони хочуть урятувати їх від нестачі продовольства». Але він сказав, що Росія досі може затягнути переговори.

Україна є одним із найбільших у світі експортерів пшениці, кукурудзи та соняшникової олії, але вторгнення Росії та війна порушили виробництво та зупинили поставки, що поставило під загрозу запаси продовольства у багатьох країнах, що розвиваються, особливо в Африці, і сприяло зростанню цін.

Гутерріш та Туреччина кілька місяців працювали над укладанням угоди, яка б дозволила Україні експортувати пшеницю та інші товари з Одеси, найбільшого порту країни, а також дозволила б Росії експортувати зерно та добрива на світові ринки.

За словами президента України Володимира Зеленського, війна затримала в Україні близько 22 мільйонів тонн зерна.

Офіційні особи ООН, Туреччини та інших країн намагаються знайти рішення, яке б дозволило спустошити бункери до майбутнього врожаю в Україні, яка перебуває під загрозою через брак складських приміщень через зупинку експорту.

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) заявляє, що війна ставить під загрозу запаси продовольства для багатьох країн, що розвиваються, і може посилити голод до 181 мільйона осіб.

Деяка кількість зерна перевозиться через Європу залізничним, автомобільним та річковим транспортом, але його кількість невелика порівняно з морськими шляхами.

Україна у вівторок висловила сподівання на збільшення експорту зерна, незважаючи на російську блокаду, зазначивши, що судна почали проходити через важливе гирло річки Дунай.

Росія теж не може перевозити своє зерно. Москва стверджує, що санкції Заходу щодо її банківської справи та судноплавства позбавляють Росію можливості експортувати продовольство та добрива та відлякують іноземні судноплавні компанії від їхнього перевезення.

Напередодні переговорів у Стамбулі високопоставлений російський дипломат заявив, що Москва готова забезпечити безпечну навігацію для суден, що перевозять зерно з українських портів, але наполягатиме на своєму праві перевіряти судна на наявність зброї — вимогу, яку раніше відкинула Києв.

Петро Іллічов, голова департаменту МЗС Росії у зв'язках із міжнародними організаціями, заявив, що російські військові неодноразово заявляли про свою готовність надати безпечні судноплавні коридори у Чорному морі. За словами Іллічова, в українських портах застрягли 70 суден із 16 країн, стверджуючи, що українська влада заборонила їм вихід.

«Наші умови зрозумілі: у нас має бути можливість контролювати та перевіряти кораблі, щоб запобігти будь-яким спробам контрабанди зброї, а Київ має утримуватися від будь-яких провокацій», — цитує Іллічова російське інформаційне агентство «Інтерфакс».

Президент Реджеп Тайіп Ердоган намагався використати свої добрі стосунки з російським колегою Володимиром Путіним та київським лідером Зеленським, щоб знайти рішення та продовжити переговори щодо України.

Ердоган має зустрітися з Путіним вперше після вторгнення Росії, коли наступного вівторка двох лідерів прийме президент Ірану Ебрагім Раїсі у Тегерані. Офіційно переговори повинні бути присвячені ситуації в Сирії, що роздирається війною.

Але Кремль заявив, що Путін та Ердоган також проведуть окрему зустріч, яка майже напевно буде присвячена Україні.

У телефонній розмові в понеділок Ердоган сказав Путіну, що настав час діяти відповідно до плану ООН щодо створення морського коридору для експорту українського зерна через Чорне море.

Ердоган у понеділок також провів переговори із Зеленським, у ході яких лідери наголосили на необхідності розблокувати порти України та відновити експорт зерна.

 

«Ми цінуємо (турецьку) підтримку. Обговорили важливість розблокування (українських) портів та відновлення експорту зерна. Ми також маємо завадити Росії забрати наше зерно з (окупованих територій)», — написав Зеленський у Twitter.

США та Канада

США. «Arkansas Democrat gazette» – «В ООН бачать прогрес у переговорах щодо доставки зерна з України»

«The Washington Times» – «Оптимізм Зеленського спростовує прогнози про остаточні переговори з Росією»

Українській лідер наполягає на тому, що їхня країна здобуде перемогу над Москвою і зрештою поверне собі більшу частину східної території, яку російські війська захопили майже за п'ять місяців війни.

Військові інсайдери та зовнішньополітичні аналітики кажуть, що такі райдужні прогнози не відображають реальність на місцях, де російські сили повільно, але неухильно досягають успіхів у завзятій війні на виснаження на Донбасі. Поточного обсягу та структури західної військової допомоги, за їхніми словами, недостатньо, щоб вивести Київ на шлях перемоги у конфлікті, який схоже закінчиться за столом переговорів.

Невідповідність між українським оптимізмом і фактами на місцях, що здається, фактично гарантує нові кровопролитні бої і ще більш високий рівень жертв, поряд із негативними наслідками для світової економіки, що продовжуються, у вигляді рекордно високих цін на паливо і перебоїв з поставками продовольства.

Це може стати випробуванням для зусиль президента Байдена щодо збереження єдності союзників з НАТО, оскільки витрати та втрати зростають, світові запаси продовольства виснажуються, а Європа готується до зими з невпевненістю в експорті російського газу.

Замість того, щоб домагатися припинення війни за рахунок територіальних поступок Росії, високопосадовці цього тижня наполягали на тому, що вони можуть зупинити просування Москви. Вони заявили, що їхня армія здатна провести серйозний контрнаступ, щоб вибити російські війська з Маріуполя, Херсона та інших захоплених міст.

«The Washington Post» – «Файли Uber/ Глобальне розслідування».

Фірма зв'язалася з багатими та могутніми, але все ж зазнала невдачі в Росії». Згідно з документами, що просочилися, компанія використовувала агресивний підхід для пошуку союзників і тупі спроби для вирішення питань»

«Los Angeles Times» – Підпис під фото № 1: «У Краматорську евакуювали поранену жінку. Російські бомбардування були націлені на Львів на заході до Дніпра на сході, на південний порт Одеси до Києва на півночі та далі».

Підпис під фото № 2: «Автомобіль є однією з постраждалих нещодавнього удару в Краматорську, де українські війська поряд з багатоквартирними будинками». 

«WSJ» – Офіційні особи Росії, України, Туреччини та ООН погодили ключові аспекти плану відновлення експорту українського зерна через Чорне море, повідомили високопоставлені лідери Туреччини та ООН.

Українські війська завдали ударів по системі ППО на окупованій Росією території на сході країни.

Канада. «The Natoilal Post» – «Трюдо захищає рішення повернути російську турбіну

Прем'єр-міністр Джастін Трюдо виступив на захист рішення свого уряду вивести життєво важливу ділянку трубопровідної інфраструктури з-під санкцій Росії після того, як президент України Володимир Зеленський назвав цей крок «слабкістю» перед режимом Володимира Путіна.

На вихідних Канада надала виняток для турбіни, яка пройшла ремонт на підприємстві Siemens Energy у Монреалі. Турбіна є частиною газопроводу Nord Stream, основного джерела газу з Росії до Німеччини.

Виняток діятиме до двох років, що може дозволити компанії відправляти кілька турбін туди і назад із Росії до Канади для обслуговування.

Крім санкцій проти окремих росіян, компаній та банків, уряд запровадив широкі санкції, покликані перешкодити канадським фірмам допомагати російським енергетичним компаніям. Незважаючи на широкомасштабні глобальні санкції, Москва, як і раніше, може фінансувати війну в Україні в основному за рахунок продажу нафти та газу.

Читайте також: Перші шпальти світової преси 11 липня про війну в Україні

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024