Розпочався україно-чеський проєкт зацифрування архівів

16 Червня 2022, 09:37
В архіві. Фото ілюстративне 637
В архіві. Фото ілюстративне

Триває реалізація українсько-чеського проєкту з дослідження наслідків тоталітаризму та зацифрування документів, що містять інформацію про репресованих осіб.

15 червня 2022 року Центральний державний архів громадських об'єднань України та Інститут досліджень тоталітарних режимів Чехії підписали угоду про співпрацю – повідомляє Історична правда.

Угода, зазначається в повідомленні, є продовженням реалізації важливого українсько-чеського проєкту з дослідження наслідків тоталітаризму в ХХ столітті та зацифрування документів, що містять інформацію про репресованих осіб, у тому числі чехословацьких громадян, що реалізується з лютого 2020 року.
 
Угодою передбачається зацифрування архівних кримінальних справ фонду № 263 «Колекція позасудових справ реабілітованих» щодо громадян чеської та словацької національностей, які мешкали на території України та зазнали репресій.
 
Про важливість події для обох народів свідчить присутність на заході Надзвичайного та Повноважного Посла Чеської Республіки в Україні Радека Матула, якому очільник Укрдержархіву, Анатолій Хромов, користуючись слушною нагодою, передав першу партію зацифрованих справ та факсимільну копію архівної кримінальної справи щодо чеха за національністю, мешканця міста Чорнобиля Брікнера Василя Івановича.
 
Пан Посол та чеські колеги висловили слова підтримки українським архівам, які і в умовах військової агресії росії проти України, продовжують виконувати свою місію.
 
Представники Інституту дослідження тоталітарних режимів Чехії передали до архівної бібліотеки ЦДАГО України, в приміщенні якого відбулося підписання угоди, унікальні наукові видання.
 
 
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024