Луцька топонімічна група підготувала пропозиції щодо перейменування 39 вулиць

09 Червня 2022, 17:17
Вулиця Пушкіна 818
Вулиця Пушкіна

Під час другого засідання Луцької топонімічної групи, яке відбулося 7 червня, її учасники підготували нові пропозиції щодо перейменування 39  вулиць.

Звернення і таблицю з першими пропозиціями та аргументами зареєстрували у ЦНАПі. Про це повідомили на сторінці групи у фейсбуці. 

«Чекаємо запрошення на обговорення і переконання депутатів проголосувати за наші пропозиції. Також Луцька топонімічна група готова до проведення громадського обговорення запропонованих нами іменних вулиць», – йдеться у дописі.

Серед запропонованих назв – пропозиція перейменувати вулицю Сенатора на вулицю Модеста Левицького. Вулиця знаходиться упритул до гімназії №4, яка має ім'я Модеста Левицького, а похований він був на цвинтарі, де тепер сквер навпроти зупинки по вулиці Шопена.

Вулицю Пушкіна пропонують назвати Святовасилівською, адже тут і досі є залишки старовинного монастиря Святого Василія.

А вулицю Домни Гордіюк хочуть перейменувати на честь Анни Валентинович. 

«Це наша вдячність за допомогу у нинішній важкий час польському народові. Валентинович Анна (Ганна Любчик; 1929-2010), українка за походженням, уродженка с. Сінне (нині Садове) на Гощанщині, робітниця корабельні в Гданську, одна з тих, хто заснував незалежну профспілку «Солідарність». Загинула в катастрофі польського президентського літака 10 квітня 2010 року поблизу Смоленська. Брат Анни був засуджений за участь в УПА. Українською мовою видана книга спогадів А.Валентинович «Тінь майбутнього», – аргументують пропозицію краєзнавці.

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024