У Рівненському краєзнавчому музеї діє виставка іграшок

06 Червня 2022, 13:24
У Рівненському краєзнавчому музеї діє виставка іграшок 1039
У Рівненському краєзнавчому музеї діє виставка іграшок

Дитячі іграшки, яким 100 років і більше, експонують у Рівненському обласному краєзнавчому музеї. З історією забавок від початку ХХ століття й до сьогодення знайомлять у скляному павільйоні на подвір'ї. Виставку «Світ дитинства незабутній» поділили на дві частини – іграшки, якими користувалися вдома і на вулиці.

Про це пише Суспільне.

Пташки, коники та ляльки, скручені з листя кукурудзи, слугували іграшками для дітей на початку ХХ століття, розповіла працівниця обласного краєзнавчого музею Оксана Лозяк. Щоправда, що в експозиції представлені не автентичні такі іграшки, а зроблені сучасними майстрами.

Читайте також: У Княгининку відкрили постійно діючу експозицію «Іграшки Лесиного краю»

«Представлені різні свистунці, якими теж забавлялися діти, вони наповнювалися водою і видавали дійсно такий, як ніби пташиний спів», – зазначила музейниця.

Виставку у скляному павільйоні на музейному подвір'ї сформували з різночасових іграшок, щоб продемонструвати, чим гралися діти упродовж 120 років. Таким чином в експозицію потрапив і набір фокусника, виготовлений у 1995 році. Його віднайшли у фонді музею.

 

«Зверніть увагу, що тут всі детальки дерев'яні. Взагалі, раніше іграшок не було стільки, як зараз. З ними поводилися обережно, а від того вони й зберігалися краще», – зауважила Оксана Лозяк.

Іграшки в експозиції за склом поділили на дві частини — ті, якими забавлялися вдома, і тими, що на вулиці.

 

«Частина іграшок з нашого музейного фонду музейного, а частину принесли наші працівники. Якщо хтось з рівнян пригадає і знайде в себе такі іграшки, то теж можна приносити. Тому що можна доповнювати її, поки вона буде ще діяти», – повідомила Оксана Лозяк.

Пластмасових солдатиків зі свого із братом дитинства пригадала відвідувачка музею Тетяна Панчук.

«Якщо поїхати до себе в село, то, можливо, я такого солдатика і знайду. От глянула зараз на них і думаю: "Боже, ну це ж наше дитинство". Це ж ті солдатики, які були в нас», — поділилася враженнями жінка.

З-поміж речей для гри на вулиці Оксана Лозяк продемонструвала ковзани.

«Цікаві, вони кріпилися до взуття, а тоді вже можна було на них кататися, це радянський період», — сказала музейниця.

Виставка «Світ дитинства незабутній» на подвір'ї обласного краєзнавчого музею діятиме до кінця червня.

Читайте також: Які ялинкові ретроіграшки зберігають у Рівненському обласному краєзнавчому музеї

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024