Львівські художники-реставратори досліджують стан експонатів Дубенського замку

04 Червня 2022, 15:44
«Десант» у Дубенському замку 966
«Десант» у Дубенському замку

Фахівці реставраційного центру плідно співпрацюють із Заповідником міста Дубна.

На днях до Дубенського замку прибув «десант» у складі десяти львівських художників-реставраторів – повідомляють на фейсбук-сторінці Заповідника.

Таку кількість своїх колег, зазначається в повідомленні, завідувачка науково-дослідного реставраційного відділу Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України Мирослава Білецька-Зварич пояснює бажанням оперативно та якісно виконати свою повсякденну роботу – дослідити стан зберігання музейних експонатів, вивчити потребу їх реставрації.

Фахівці центру не перший рік плідно співпрацюють у цьому напрямку із Заповідником міста Дубна. Тісним контактам не в останню чергу сприяє зручне географічне розташування історичної пам’ятки національного значення на міжнародній трасі Київ-Чоп. А визначальним є бажання обох сторін до постійної комунікації у справі збереження історичної спадщини рідного краю.
 
«Дубенський замок дуже цікавий для нас як унікальний об’єкт нашої історії. Наші художники-реставратори в переважній більшості фанатично віддані своїй професії, успіху у якій без глибокого вивчення історичної спадщини України досягти неможливо. З керівництвом Заповідника завжди знаходимо порозуміння та консенсус у питанні збереження, дослідження та реставрації збірок іконопису та станкового живопису. А відтак бачимо практичний результат нашої співпраці» – каже Мирослава Білецька-Зварич.
 
Вона з приємністю пригадує роботу над відомим мальовничим полотном художника Григорія Буняка «Дубенський замок». Картину якісно реставрували у Львові, а на місці майстри-реставратори замку виготовили технічно досконалий підрамник за кресленнями працівників центру. Нині картина, якій дали друге життя, милує зір відвідувачів замку.
 
Це лише один із прикладів тривалого співробітництва львівських реставраторів та дубенських музейників. У день приїзду до Дубна художники зі Львова передали у фонди Заповідника ще чотири ікони ХІХ століття після реставрації, у яку вклали часточку своєї душі.
 
 
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024