У трьох містах Польщі знесли пам’ятники червоній армії

20 Квітня 2022, 17:04
Зносять пам'ятник червоній армії 1115
Зносять пам'ятник червоній армії

Пам’ятники, встановлені за радянської влади, поляки демонтували за участю президента Інституту національної пам’яті.

У Польщі почали зносити пам'ятники радянської доби. 20 квітня такі  пам’ятники демонтували в містах Гарнцарско (Долношльонське воєводство), Мєдзи Блота (Великопольське воєводство) та за участю президента Інституту національної пам’яті в Седлеці (Великопольське воєводство) – передає Польське радіо Trojka.

Президент Інституту національної пам’яті Кароль Навроцький пояснює, ідеться в повідомленні, що демонтаж пострадянських пам’ятників є не лише виконанням положень акту 2016 року про декомунізацію польського громадського простору. 

«Згідно з цим законом, жодна радянська реліквія з символікою комуністичної системи не повинна лякати людей у ​​громадському просторі сьогодні», – каже Кароль Навроцький.

З одного боку, пояснює він, це юридичні міркування, а з іншого – міркування історичної належності. Як у публічному просторі можна поклонятися тим, хто вбив поляків? 

Кароль Навроцький додає, що пам’ятники на честь червоноармійців не варто розміщувати в громадських місцях, оскільки вони прославляють злочинну систему та злочинців.

«У 21 столітті ми не можемо навчити наступні покоління поляків, що злочинці, які вбивали та ґвалтували, заслуговують на повагу. Це псує світ, а відсутність обліку тоталітарних систем і злочинців робить цей світ гіршим, це спонукає наступних сатрапів робити погані речі в цьому світі», – додає він. 

Демонтуючи пам’ятники Червоної Армії, Інститут національної пам’яті не порушує кладовища радянських воїнів. Тим часом кілька днів тому росіяни завантажили важку будівельну техніку біля Польського військового кладовища в Катині. Кароль Навроцький наголошує, що будь-яка спроба знищити польський некрополь була б актом варварства, перед яким Польща не може вклонитися.

«Російська відповідь відповідає радянській ідеології: за видалення пам’ятників з публічного простору росіяни лякають поляків, що вони знищать цвинтар, повторюю, кладовище вбитих радянськими солдатами», – каже президент Інституту медицини. Національна пам'ять.

Як він наголошує, ця відповідь є абсолютно неадекватною стосовно діяльності Інституту національної пам’яті, тому й пояснює: «Якщо ми хочемо бути вільними поляками, керувати собою у своїй країні, ми не повинні вагатися втілювати в життя своє. власні закони». 

За підрахунками Інституту національної пам’яті, у польському публічному просторі досі стоїть близько 60 пам’ятників на честь воїнів Червоної Армії.

 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024