Володимир-Микуличі: фото дівчини в повоєнний період

14 Лютого 2022, 18:38
Володимир-Микуличі: фото дівчини в повоєнний період 1362
Володимир-Микуличі: фото дівчини в повоєнний період

Світлина дівчини викликає певні дискусії, адже ніхто не знає напевне де її зробили. Існує дві версії: перша – нібито вона з Володимира, а друга – із села Микуличі Володимир-Волинського району.

Про це пише науковиця орися Вознюк на сторінці у фейсбуці.

Беззаперечними є лише ті факти, що світлина зроблена у 1917 році австрійським військовим фотографом під час Першої світової війни і дівчина має надзвичайну вроду.

Фото дівчини в повоєнний період
Фото дівчини в повоєнний період

«Але, поговоримо про моду. Світлина зроблена у холодну пору року, адже на дівчині зимовий верхній одяг. На перший погляд здається, що вона одягнена в кожух, але це не так, бо не видно хутра. Вона одягнена у свитку. Свита – довгополий приталений верхній одяг із домотканого сукна. У жіночих і чоловічих свитах переважали сірий та білий кольори», – йдеться у повідомленні.

Існувало декілька видів свит, найчастіше виділяють такі: «з вусами», «з рясами» та зі «зборами». У нашої героїні швидше за все свита із вусами. На жаль, ми не можемо побачити її ззаду. «Вусами» називаються клинці, які вставлялися з обох боків свити.

Дівчина одягнена в спідницю. На голові хустка. По верх свитки вона накинула теплу домоткану вовняну хустку. На початку XX століття домоткані хустки активно використовувались серед сільського населення. Їх називали опинанками (накидка), вовнянками. Ними часто підперезувалися, коли не одягали верхній одяг (лише камізельку). Так господиня могла швидше поратися по господарству. Підперезувалися навіть коли вдягали верхній одяг. В основному, щоб було тепліше, коли в морози вирушали в дальню дорогу.

Сподіваємося, що у нашої красуні було щасливе життя. І було б добре, якби хтось із старожилів села Микуличі впізнав цю дівчину. Тому прохання до мешканців села Микуличі, покажіть це фото своїм бабусям і дідусям. Можливо в образі цієї дівчини вони впізнають свою односельчанку. Адже, якщо є жителі, які народженні на початку 1930-х років, то вони ще можуть пам'ятати тих, хто народився на початку 1900-х рр. Дівчині на фото не більше 16-17 років.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024