Факти про життя Лесі Українки у Новограді-Волинському

08 Лютого 2022, 18:00
Факти про життя Лесі Українки у Новограді-Волинському 1854
Факти про життя Лесі Українки у Новограді-Волинському
Наукові співробітники Новоград-Волинського літературно-меморіального музею Лесі Українки оприлюднили цікаві факти її життя у цьому місті.
 
Факти опублікували на сторінці музею в фейсбуці.
 

1. У родині Косачів був фотознімок, на якому 1,5 - 2-річна усміхнена Леся, сидить на руках у тітки Олександри Антонівни Косач. На жаль, фото загубилося. Погодьтеся, було б цікаво побачити, як тоді виглядала Леся Українка!

2. Лесю хрестила її бабуся (по матері) Єлизавета Іванівна Драгоманова. Того ж року Єлизаветі Іванівні виповнилося 50!
 
3. Дядько Михайло Драгоманов жартівливо називав Лесю «жабенятком новоградволинським». Саме він навчив її плавати в Случі.
 
4. Леся вважала, що кожну людину можна характеризувати якоюсь барвою. Так, тітку Олександру, яка часто гостювала у Новограді-Волинському, вона називала «тьотінька моя голубая».
 
5. У своєму першому в житті листі, адресованому з Новограда-Волинського Драгомановим, Леся написала про їхню з братом спробу вивести вуженят із вужачих яєць.
 
6. Під час проживання у Новограді-Волинському Олена Пчілка збиралася купити мікроскоп (!) Про це і написала своєму дядьку маленька Леся.
 
7. Малою Леся казала, що вона сама – «Віла біла» («віла» по-сербському – «русалка лісова»), бо сама була русявенька та біленька і їй дуже подобався цей образ. Так вона захопилась «Сербськими народними думами і піснями» у перекладі Михайла Старицького.
 
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024