Влада Сарненської громади привітала з ювілеєм колишнього працівника НКВД.ОНОВЛЕНО

29 Січня 2022, 10:36
Фото з сайту Сарненської громади 1032
Фото з сайту Сарненської громади

Сарненська міська рада 25 січня привітала зі 102-річчям чекіста Петра Лубеннікова.

Про це повідомляє Горинь.інфо. Зауважимо, після підняття інформації в ЗМІ, вітання видалили з офіційного сайту та соціальних мереж Сарненської міської ради.

Багаторічного працівника НКВД-МГБ-КГБ привітали в.о. начальника відділу соцзахисту Юрій Фішман та Сарненський міський голова Руслан Серпенінов.

«Гордимося довгожителем нашої громади, схиляємо голову перед його мудрістю і життєвою витримкою…був постійно у вирі подій нашого району, як керівник високого рівня у партійній номенклатурі. Петро Пилипович Лубенніков є ветераном війни, учасником бойових дій, його життєвий шлях повниться непростими спогадами», – зазначили на сайті Сарненської громади.

Свою кар’єру Петро Лубенніков розпочинав у НКВД Алтайського краю. Пізніше закінчив Свердловську школу КГБ. А школу-десятирічку він закінчив взагалі заочно, вже працюючи в Тучині на керівних посадах у карально-репресивних органах. 

Світлини з особової справи Петра Лубеннікова
Світлини з особової справи Петра Лубеннікова

Він працював у Прилуцькому, Гощанському, Зарічненському та Тучинському районних управліннях НКВД-МГБ. Відзначився  на Рівненщині висилкою багатьох родин у Сибір, репресіями проти українського населення. Особливо жорстко він діяв проти католицької громади Сарн під час закриття місцевого костелу. Боровся проти борців за незалежність України.

Петро Лубенніков закінчив Свердловську школу КГБ, працював в НКВД, на Рівненщині працював над висилкою багатьох родин у Сибір. В реєстрах організацій та установ youcontrol Лубенніков досі значиться як засновник райкому забороненої Комуністичної партії України.

Заступник голови Координаційної ради з питань ветеранів, головний редактор сайту «Горинь.інфо» Тарас Давидюк наводить спогади ветеранки УПА Дарії Лещак про допит та побої від Лубеннікова.

Читайте також: З архіву про сарненського чекіста: «чорні справи» Петра Лубеннікова

«В Гощі вибивали признання, що я була в УПА… Били страшно, і не тільки мене. Нас всіх – дівчат, молодих хлопців били як могли! Коли непритомніла, то водою одливали… Слєдователі били так, що в мене очей не було видно, губи були розбиті, втрачала слух. Воно потім далося, через багато років – зараз погано чую. Дітей в мене немає, бо тоді в живіт били ногами… Господи, а ноги мала такі побиті, що страшно було дивитися! Допитували мене два дубиняки – Лубенніков і Крутунов. Якими словами вони мене тільки не обзивали – я ніколи й не чула такого слова, такого матюка! А Лубенніков як став мене лупасити тими чобітьми! Потім бачить, що вже добиває, в мене з рота кров іде. Прийшов один «стрибок», каже: «Вони тебе прибили, забили зовсім!» І вони мене водою одливали, а потім, як вже я очуняла, посадили знов на стілець. Крутунов каже: «Что, бендеровка, обосралась, да?» Вже в п’ятдесятих роках його хтось пристрелив тут у Рівному – на могилках у Грабнику», – наводить спогад ветеранки Тарас Давидюк.

27 січня на сайті Сарненської міської ради оприлюднили текст вибачення. Подаємо без змін та правок:

«Вибачаємося перед усіма мешканцями громади. 25 січня 2022 року працівник відділу соціального захисту Сарненської міської ради Юрій Фішман відгукнувся на запрошення ветеранської організації спільно привітати Петра Лубеннікова з 102-річчям, без погодження візиту з міським головою. Завітав до Петра Пилиповича, як до ветерана війни, учасника бойових дій, довгожителя громади. На момент привітання уся відома інформація про ветерана – це те, що він пройшов воєнне лихоліття, був постійно у вирі подій нашого району. Був свідком багатьох історичних віх. Інших відомостей про ветерана не було. Інші дані його біографії, як і те що він є пов’язаним у минулому з НКВС стали відомі тільки від мешканців, які почали писати коментарі на розміщену інформацію. Інформацію про цей візит до довгожителя громади вже видалили. Вибачаємося перед усіма мешканцями громади, патріотичні почуття котрих образили, розміщення інформації про вітання ветерана носило виключно інформативний характер із акцентом на прояв поваги до віку людини враховуючи загальноприйняті етичні та християнські цінності», – зазначили в повідомленні.

Читайте також: Історія чекіста Лубеннікова у боротьбі проти українського визвольного руху

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024