«Живі в нашій пам’яті»: запрацював віртуальний український некрополь у Польщі

15 Грудня 2021, 14:09
«Живі в нашій пам’яті»: запрацював віртуальний український некрополь у Польщі 804
«Живі в нашій пам’яті»: запрацював віртуальний український некрополь у Польщі
Українське історичне товариство у Польщі запустило онлайн-проєкт «Живі в нашій пам’яті» – віртуальний некрополь у Польщі». 
 
Онлайн-проєкт включає реєстр цвинтарів і місць поховання відомих українців, які померли та поховані на території Польщі після 1918 року, передає кореспондент Укрінформу.
 

«У цьому віртуальному некрополі станом на сьогодні описано вже 25 кладовищ і майже 150 іменних могил українців по всій Польщі», – повідомив у коментарі агентству член Українського історичного товариства, колишній голова Об’єднання українців у Польщі Юрій Рейт

За його словами, завершили лише перший етап проєкту, його повна реалізація планується на три роки. 

Юрій Рейт повідомив, що поки що в дію ввели польську версію сторінки віртуального некрополя, але планується запуск також української та англійської версій. 

Як зазначено на сайті віртуального некрополя, опис кожної могили супроводжено фотодокументацією місця поховання, а також біографічною довідкою похованого українця. 

Перший етап створення віртуального некрополя передбачає опис місць поховань представників української інтелігенції в Польщі міжвоєнного періоду, а також цвинтарів вояків УНР. Історики також планують детально описати українські поховання у Польщі періодів 1939-1947 років та після акції «Вісла» 1947 року.

Серед інституційних спонсорів проєкту є Посольство України в Польщі, Польсько-українсько-канадська фундація «Калина», Українська народна каса Дежарден у Монреалі, Світова Рада суспільної служби при Світовому Конгресові Українців, Український Конгресовий Комітет Америки (Відділ Пассейк-Берґен), багато приватних меценатів.

Українське історичне товариство у Польщі закликає усіх небайдужих підтримати проєкт фінансово.

Читайте такожВ Познані впорядкували могилу підполковника УНР родом з Кременця

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024