У Ковельський історичний музей передали столітній журнал

08 Жовтня 2021, 15:24
Ковельський історичний музей 1455
Ковельський історичний музей
У Ковельський історичний музей місцевий житель передав щотижневий ілюстрований літературно-мистецький журнал «Огонек». Випуск № 22, за 11 (24) червня 1917 року, який містить вісім аркушів. 
 
Про це повідомила головна зберігачка фондів музею Мирослава Мороз у групі «Прихильники музеїв і мандрівок» в фейсбуці.
 
Перший номер цього журналу  вийшов у світ у 1899 році як додаток до газети «Біржові відомості», яку випускав в Петербурзі знаний видавець Станіслав Проппер, котрий приїхав з Австрії як кореспондент кількох іноземних видань. 
 

Станіслав Проппер
Станіслав Проппер

«Містом ширилась оповідка, як йому вдалося розпочати свою справу. Замість штанів, за котрими Проппер пішов у Апраксин двір (відомий торговельний центр), він придбав з аукціону патент на газету всього за 13 з половиною рублів. 
Журнал був дешевий і дуже популярний, друкувався накладом у 120 тисяч примірників», – йдеться у дописі.
 
З видавцем працювали найкращі фотографи, письменники, поети, репортери та фейлетоніст. З 1918 по 1923 роки випуск журналу і багатьох інших припинився. 
 
Станіслав Проппер виїхав до Німеччини. В останні роки життя він писав спогади, уривки з яких друкували в емігрантській періодиці. Окремим виданням мемуари Станіслава Проппера вийшли німецькою мовою під назвою «Те, що не потрапило до друку».
 
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024