Рецепт «Золотої горілки» з Господарської книги Острозького замку ХVIII cтоліття

31 Липня 2021, 15:57
Гріх обжерливості й пияцтва. Сцена в таверні. XIV століття. 1976
Гріх обжерливості й пияцтва. Сцена в таверні. XIV століття.

У мережі опублікували рецепт приготування алкогольного напою з Острозького замку.

Рецепт виготовлення «Золотої горілки» записаний у Господарській книзі Острозького замку (1775 — 1793). Його публікують на фейсбук-сторінці Державного історико-культурного заповідника м. Острог.

В назві алкогольного напою, зауважують у дописі, відразу показується найцікавіший елемент — золото. У рецепті вказали 6–7 листків «файнголду», тобто сусального золота.



«Візьми кардамону чверть фунта, мускатного горіха півлута, кориці лутів три, гвоздики півлута, цвіту мускатного горіха півлута, гранум парадизу (німці називають Paradieskörner, польською Райське зерно), імбиру лут один, калгану півлута, ці всі інгредієнти дрібно потовчені змішай разом і вспив в бутель і налий туди ж оковитої і пережени рази два, з морквою і ріпою. Як настояться в бутлеві ті інгредієнти, напхай те все разом в алембік з Аква Вітою і переганяй, з цукром, за тим і фільтруй. Золота файн ґолту до фляжки з кожного листа шість, сім чи вісім вкрай, всип і зав’яжи», — ідеться в рецепті.

Пояснення термінів:
Фунт (одиниця вимірювання маси) – 450 г, Лут (одиниця вимірювання маси) – 219,7 г,
Гранум – застаріла одиниця маси на основі маси середнього ячмінного зерна, що дорівнює 62,2 мг.
Райське зерно (малегета) – насіння роду багаторічних рослин, відомих своїм брунатними стручками. Зерна малегети використовуються як прянощі, рідше – як афродизіак.
Алембік – мідний перегінний куб особливої конструкції, призначений для дистиляції спирту; конструктивно складається з конденсатора, шолома, труби для відводу пари й безпосередньо перегінного куба.
Аква Віта (з лат. – вода життя) – середньовічна європейська назва водного розчину етилового спирту, отриманого методом дистиляції вина або інших продуктів бродіння в перегінному апараті.

Золото – дуже тонкі (зазвичай близько 100 нм) листи золота, які використовуються в декоративних цілях.
Жменя (одиниця вимірювання об’єму) – 289 мл (приблизно дорівнює вмісту двох зімкнутих долонь).

Читайте такожШацьк 1970-х: як виготовляли безалкогольні напої в харчовому комбінаті

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024