Відбудеться лекція про вбивства психічнохворих пацієнтів в Україні під час Другої світової війни

11 Червня 2021, 14:09
Лекція 2231
Лекція
Екстермінація пацієнтів психіатричних клінік, будинків інвалідів, трудових колоній та їм подібних закритих закладів на території окупованої України розпочалась у 1941 році. За різними підрахунками нацисти вбили від 7 до 9 тисяч психічнохворих пацієнтів на українських теранах, а на окупованих радянських теренах загалом – від 17 до 20 тисяч.
 
«Мнемоніка» запрошує долучитися до дев’ятої лекції, яка буде присвячена непоміченим сюжетам геноциду психічнохворих на теренах окупованої німцями України. Про це повідомляють на сторінці «Мнемоніки» у фейсбуці.
 
У доповіді лекторка Гелінада Грінченко говоритиме про особливості, які відрізняли цей злочин від «Програми Т-4», про специфіку організації та здійснення масових вбивств пацієнтів психіатричних лікарень окупованої України, про спроби та варіанти увічнення пам’яті про цю трагедію у радянській та пострадянській Україні, про особливості та стан сучасного дослідження цієї теми тощо.
 
Лекція відбудеться 18 червня о 17:00 у форматі зум-конференції зі стрімом у фейсбук. Підключитись до конференції можна за цим посиланням (https://us02web.zoom.us/j/87617545094).
 
Довідково: 
 
Гелінада Грінченко – професорка кафедри українознавства Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, головна редакторка часопису «Україна Модерна», з 2006 року очолює Українську асоціацію усної історії. Стипендіатка багатьох міжнародних фундацій, запрошена лекторка Рурського університету та університету м. Гіссен у Німеччині, членкиня Німецько-української комісії істориків. Авторка понад 120 наукових робіт українською, англійською, німецькою, польською, російською та іншими мовами. Сфера наукових інтересів: усна історія, Memory Studies, Holocaust and Genocide Studies, Perpetrator Studies, історична антропологія, історія повсякдення, історія Другої світової війни.

Лекція проводиться в рамках реалізації проєкту «Стежками пам’яті». Проєкт покликаний виховати критичний підхід до подій Другої світової війни на Волині шляхом впровадження інклюзивної моделі колективної пам'яті серед місцевих мешканців, спільноти освітян, громадських активістів та лідерів суспільної думки, котрі проживають на території регіону. Проєкт «Стежками пам’яті» реалізується ГО «Мнемоніка» в партнерстві з ГО «нша Освіта» та інститутом «Centropa» за дружньої фінансової підтримки фонду EVZ.
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024