Поки син воював у лавах Червоної армії, батька оунівця розстріляли. #ЦінаІсторії

07 Травня 2021, 17:42
2163

Дослідниця Леся Бондарук у рамках акції #РодинніІсторіїВійни від Українського інституту національної пам'яті поділилася спогадами про свого прадіда оунівця Петра Криворучка.

Розповідь дослідниця опублікувала на власній сторінці у фейсбуці.

Нагадаємо, що До Дня пам’яті та примирення 8 травня та до річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, Український інститут національної пам'яті розпочав всеукраїнську безстрокову акцію «Родинні історії війни».

«#РодинніІсторіїВійни

Мій прадід Петро Криворучко був членом ОУН. 

Однак, коли у червні 1941 р. отримав повістку в Червону армію, то пішов на мобілізаційний пункт. Він мав бажання захищати свою землю від нацистів. 

Прибувши в Луцьк, отримав форму і зброю та був відправлений із загоном новобранців у с.Боголюби під Луцьком. Вони мали отримати коней. У селі потрапили під сильне бомбардування нацистів. Тож загін, рятуючись, розбігся хто куди. 

Прадід після бомбардування не знав кого де шукати, і пішов переночувати до тітки, що жила там. Але й на ранок він не знайшов нікого з новобранців Червоної армії чи їх командирів. Відтак, повернувся додому в с.Княгининок, що за 10 км від Луцька.  Наступного дня уже почалася нацистська окупація. 

До весни 1944 р. Петро Криворучко був активним учасником національно-визвольного руху. І в цей час саме за це був арештований радянською владою. 

З архівних документів КДБ, які зараз у вільному доступі, я дізналася, що він і в 1941 р. був у списках членів ОУН, яких прагнула репресувати радянська влада. Початок війни не дав дійти цій черзі до прадіда. А потім були та невдала мобілізація, нацистська окупація», – йдеться у дописі.

Читайте також: Останній розстріляний бандерівець: «упівця» з Волині судили на Покрову і вбили у 1989 році

Навесні 1944 року Петро Криворучко відправив свого сила Івана боротися з нацистами у лавах Червоної армії. 

Та за два місяці, його, батька фронтовика, Петра заарештували. Йому інкримінували зраду, оскільки в 1941 року його мобілізували, але він «не воював».

Справжня причина репресії була вказана в довідці КДБ, репресований, бо «утримував криївку для бандитів ОУН», а також проводив вишколи для членів УПА у Ківерцівських лісах. 

Читайте також: Волинську сім'ю відправили до Сибіру через вигадку про сина-упівця. #ЦінаІсторії

«Прадіда Петра Криворучка і його двох товаришів по недолі розстріляли в Луцькій тюрмі в листопаді 1944 року.  Коли його син повернувся з фронту, він дізнався про те, що батька вбили, а матір, тітку і дядьків з родинами через це вивезли у Сибір. Його дочекалася лише дружина, яка вижила з малими дітьми у землянці, бо хата згоріла. 

Чи мав підстави мій дід Іван Криворучко після цього любити чи поважати Червону Армію, де він розповідав, що до звичайних солдатів командири ставилися вкрай погано? Чи мав підстави мій дід Іван Криворучко після цього любити чи поважати радянську владу, яка нізащо репресувала його родину, доки він виганяв нацистів? 

Ні, він все життя вважав «совєтів» окупантами. 
А його батька, мого прадіда Петра Криворучка, нещодавно, вивчивши всі архівні матеріали та документи, реабілітувала (посмертно) Національна комісія України з реабілітації. 
Правда завжди знайде шлях до людей», – йдеться у дописі Лесі Бондарук.

Читайте також: Реабілітували упівця Івана Гончарука, якого стратили у 1989 році

 

Іван Петрович Криворучко з сім'єю у післявоєнний час
Іван Петрович Криворучко з сім'єю у післявоєнний час

Читайте також: Перстень коханої як символ розлуки: історія кохання оунівців з Жидичина

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024