Модерністську будівлю 1930-х років у Луцьку відмовляються визнавати пам'яткою архітектури

30 Квітня 2021, 16:13
2598

Волинська філія ПАТ «Укртелеком» відмовляється визнавати модерністську будівлю, яку спроектував варшавський архітектор Вітольд Марчінковський, пам'яткою архітектури.

Про це повідомив начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Олександр Котис на власній сторінці у фейсбуці.

«Друзі! Як ви знаєте, 2 роки тому я запустив проект Луцький модернізм, щоб популяризувати історію модернізму в місті, розповідати про цю архітектуру і персоналії, про наш луцький Bauhaus. Будівлею, яка, на мій смак, однозначно є номером один серед споруд громадського модернізму 1930-х, є так звана Каса рільничих спілок, творіння варшавського архітектора Вітольда Марчінковського. 

Будівля є пам’яткою архітектури, її користувач – Волинська філія ПАТ Укртелеком. На жаль, користувач відмовляється визнавати цей будинок пам’яткою з відповідними наслідками. Відділ охорони культурної спадщини звернувся в прокуратуру з цього приводу. Сьогодні отримали підтвердження про ініціювання прокуратурою позову в інтересах міської ради і відділу охорони культурної спадщини департаменту культури. Сподіваюся, після цього буде поставлена крапка в цій справі, бо поведінка користувача просто неприйнятна», – йдеться у дописі Олександра Котиса.

Читайте також: У Луцьку створили інтерактивну карту модерних будинків архітектора Тимошенка

За словами Олександра Котиса, це найкраща споруда громадського модернізму у Луцьку. Будівля каси рільничих спілок репрезентує «стиль 1937», який історики ще охрестили академічним конструктивізмом.

Цей стиль поєднує композиційні прийоми класицизмуз лаконічністю і геометризмом. Фасад споруди розвивається самостійно, без прив'язки до внутрішнього планування, і цим яскраво показує «5 відправних точок сучасної архітектури» Ле Корбюзьє.

У будівлі також розташовувався культовий заклад міської інтелігенції «Mokka», де на політично-гумористиних вечорах виступали місцеві журналісти.

Читайте також: Символ луцького модернізму, у якому була цукерня-дансинг

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024