П'ять років тому друком вийшла фундаментальна праця з історії Рожищенського краю

11 Квітня 2021, 16:23
Леонід Козярчук з юною поціновувачкою історії 814
Леонід Козярчук з юною поціновувачкою історії

П'ять років тому, 9 квітня 2016 року, вийшла у світ чи не найфундаментальніша праця з історії Рожищенського краю «Сторінки історії містечка Рожище» Леоніда Козярчука.

Перший тираж видання становив усього 15 примірників. Видання презентували в м’якій обкладинці, формату А4, на 270 сторінках якісного глянцевого паперу. Одним з тих, хто допоміг видати перші примірники книги, стало рожищенське підприємство «Цунамі».

Книга стала результатом 10-річної праці в архівах, бібліотеках та музеях України та Польщі. Зокрема, протягом трьох років Леонід Козярчук працював у Державному архіві Волинської області, відвідував архіви Любліна та Києва. Чимало даних віднайшов у бібліотеках, зокрема, Волинській обласній імені Олени Пчілки, імені Володимира Вернадського в Києві, воєвудській бібліотеці Хероніма Лопатинського в Любліні.

У джерельній базі вказано 424 пункти, серед яких численні спогади, архівні справи, книги та наукові статті. Автор зібрав спогади, свідчення старожилів про події на теренах краю. Архів спогадів складається зі 140 свідчень місцевих жителів, а також переселенців – поляків, нащадки яких нині проживають в Польщі. У книзі  чимало унікальних фотографій, карт, схем, що дають ширше уявлення про історію краю.

На основі інформації з праці формуються нові краєзнавчі публікації, доповнення й дослідження. Уже розповсюдили 221 примірник книги, екземпляри подарували в бібліотеки й музеї України та Польщі. Книга стала настільною для усіх, хто цікавиться історією не лише містечка, але й сусідніх населених пунктів, а також своєрідним фундаментом для роботи місцевих краєзнавців.

Сергій ЯНІШЕВСЬКИЙ

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024