У музеї в Рівному зберігається старовинна ікона Святого Василя

14 Січня 2021, 15:32
1010

В експозиції Рівненського обласного краєзнавчого музею знаходиться ікона Святого Василія Великого ХІХ століття. Ікона писана на полотні олійними фарбами.

Про це інформують на сторінці Рівненського обласного кразнавчого музею у фейсбуці.

Потрапила ця ікона до музейної колекції з однієї з церков Гощанського району Рівненщини у 2015 році. Згодом вона була відправлена на реставрацію до Львова і тепер доступна для огляду.

Християни східного обряду 14 січня вшановують пам’ять святого Василія Великого. Святий Василій Великий один з найбільш шанованих святих в Україні. Недаремно, так часто можна зустріти хлопців та чоловіків, які названі на його честь.

Святий Василій народився близько 329 року в Кесарії, що в Каппадокії, у багатій знатній родині. Навчався в Афінах, де потоваришував з Григорієм Богословом.

У 355 році Василій охрестився, а згодом, зібравши навколо себе кілька людей, які прагнули чернечого життя, роздав більшу частину свого майна та заснував монастир на березі річки Іриси.

У 364 року був поставлений священником у Кесарії. Він проповідував і вів боротьбу з єретиками. Через 6 років святий Василій був зведений на Кесарійську єпископську кафедру.

Святий Василій великий – Архиєпископ Кесарійський був одним з найвеличніших богословів Церкви. Йому належать тлумачення Святого Письма, трактат про Святого Духа, проповіді, молитви та правила чернечого життя. За своє недовге життя Василій Великий залишив нам велику богословську спадщину. Помер він 1 січня 379 року.

На честь святого збудовано й освячено велику кількість храмів. Частка мощів Святого сьогодні знаходиться у Почаївській Лаврі, чесна глава Василія зберігається у Лаврі святого Афанасія на Афоні, а правиця його – у вівтарі Храму Спасителя в Єрусалимі.

Свято Василя в Україні пов’язане з початком року, тому склалася традиція зранку молодим парубкам та малим хлопчикам заходити в обійстя господарів та засівати на Новий рік, на добро, на добробут та щедрий врожай.

Читайте також: 350-літня ікона із храму у Нудижах зберігається у Національному художньому музеї

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024