Горохівська резиденція Стройновських на пазлі

17 Листопада 2020, 18:00
палац в роки Першої світової війни 2591 Джерело: Національний цифровий архів Польщі
палац в роки Першої світової війни

У 1795 році Горохів став власністю Валер’яна Стройновського, який був одружений з Олександрою Тарновською

В останні роки XVIII століття він розвинув це місто. Валер'ян збудував шпиталь, костел і родинний палац. Повідомляють Хроніки Любарта.

Невідомим залишається автор палацу в стилі класицизму, як і упорядник парку, який розкинувся навколо резиденції. Опис 1820-х років подає будівлю як 2-3-поверхову споруду, оточену тополями.

Біля невеликого парку були яри і починався ліс. Сам палац збудували на одному з невеликих пагорбів хвилястої місцевості. Головний фасад був звернений у бік містечка.

На пізнішому малюнку Наполеона Орди горохівський палац був прямокутною спорудою з чотирисхилим дахом. Головний фасад мав 4 колони тосканського ордеру. На кутах палацу були ще 2 портики, кожен з 3 колонами.

Всередині палац прикрашали меблі у стилі ампір. В одному з залів були фрески з зображенням світанку. Головна зала палацу були прикрашена колекцією скульптур, кілька розмістили в парку.

Читайте також: «Якесь зачароване місце» – говорили про резиденцію Стройновських у Горохові

Від часів Валер'на Стройновського у палаці містилася колекція картин, яку поповнювали його нащадки. Антична скульптура, китайська порцеляна і малярські роботи цінували мешканці палацу, особливо донька Валерія Тарновська.

Блиск горохівського палацу тривав до 1830 років. Родина вирішила перенести все багатствоз палацу в інше своє гніздо – Тарнобжег. Утримувати горохівську резиденцію ставало задорого.

У другій половині ХІХ століття Тадеуш Тарновський виставив на продаж залишену частину колекцій з палацу. Поволі будівля занепадала, аж поки не перетворилася на руїну наприкінці ХІХ століття.

Завалився лівий кут приміщення. Тарновські продали маєток якомусь росіянину Свистунову, від якого він згодом перейшов до інших. На початку ХХ століття палац відновили, після Першої світової війни у ньому розмістили повітове старовство.

У 1927 році палац повністю згорів. Нині від давньої резиденції Стройновських-Тарновських зберігся лише парк.

Читайте також: Картина Рембрандта, яка була окрасою палацу в Горохові

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024