У Волинському краєзнавчому музеї відкрилася виставка «Клич нескорених»

14 Жовтня 2020, 19:00
1994

У Волинському краєзнавчому музеї, 13 жовтня відбулося відкриття виставки «Клич нескорених». 

На виставці представлені заклики українських повстанців, агітаційні матеріали із фондів Волинського краєзнавчого музею, які у свій час були вилучені органами радянської держбезпеки у волинян – учасників визвольного руху. 

Експонати були передані Службою Безпеки України.

У зв'язку з тим, що маємо такий значний фонд, ми намагаємося частіше робити виставки, які презентують ОУН та УПА.  Цьогоріч, на передодні Дня захисника України вирішили зробити виставку саме про слово повстанців, про їхні заклики, листівки, звернення, – розповідає організатор виставки  та завідувач науково-експозиційного відділу новітньої історії Волині Богдан Зек.

Працівники музею відібрали листівки за тематичними блоками. Головні проблеми, які у них порушуються це – державність, вплив більшовицької влади на Україну, українська мова. 

Окремий блок це також звернення до окремих соціальних груп, представників робітничих професій. Наприклад, у зверненні до селян закликають боротися проти кололгоспів і наводять приклади Голодомору.

Також заклики друкували російською мовою.

Досить рідкісними є листівки, що стосуються Народно-Визвольної Революційної організації, оскільки вона функціонувала недовгий час (з липня по листопад 1944 року). Усі вони датовані вереснем 1944 року, – зауважує пан Богдан.

Портрети діячів українського національно-визвольного руху були під забороною. На звороті навіть містяться підписи людей, у яких вони були вилучені. Можливо, саме під диктовку радянського слідчого, громадянин Іванов пише звідки отримав даний портрет.

Кожна листівка має свою історію, за нею важкі випробування та скалічені долі. За будь-яку приналежність до національно-визвольного руху, виявлення нелегальної літератури чи передачі харчів, людину могли покарати 20-25 роками таборів. Частим явищем був і розстріл.

На виставці можна детальніше ознайомитися із графікою Ніла Хасевича – художника, який створив візальний образ УПА. Наукові співробітники додають, що у музеї міститься його речовий фонд.

Читайте також: У відео міжнародного фестивалю з Луцька брати Капранови розповіли про українського супергероя

Привертає увагу друкарська машинка «Олімпія» періоду 30-х років виробництва Німеччини, адже вона має кириличний шрифт. 

Приємним завершенням події, став доречний подарунок для відвідувачів – видання графіки та екслібрису Ніла Хасевича.

Читайте також: У Волинському краєзнавчому музеї представили тематичну онлайн-виставку 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024