Обрала боротьбу за Україну: історія оунівки Марії Гаврилюк із Рівненщини

10 Жовтня 2020, 14:50
Марія Гаврилюк  на фото перша справа 2382
Марія Гаврилюк на фото перша справа

Марія Гаврилюк зі села Стара Миколаївка, що на Дубенщині, була членом ОУН, справою життя обрала боротьбу за Україну. Як і багато патріотів, була за те покарана.

Гаврилюк Марія Миколаївна народилася 1919 році в селі Стара Миколаївка Дубенського району Рівненської області. Сім'я Гаврилюків (по вуличному Перці) була багатодітною, де окрім Марії було ще дев'ятеро дітей. Про це на сайті Смизької громади розповідає місцевий краєзнавець Анатолій Василюк.

«Перці» були свідомими, усі діти були членами «Просвіти» й брали участь у різних патріотичних заходах, які на той час проводили в Старій Миколаївці та інших селах.

Коли вибухнула Друга світова війна, то з молоді краю під керівництвом проводу ОУН почали формувати перші загони для боротьби з німцями та поляками для захисту мирного населення.

Марію Гаврилюк, яка була  членом ОУН, влітку 1943 року призначили підрайонною господарчою, в обов'язки якої входило організація та збір у віреному їй районі продуктів, ліків, одежі та інших речей необхідних для партизанів.

Коли 1944 року прийшли більшовики, почалися важкі бої з частинами НКВД. У селі Стара Миколаївка був військовий аеродром, де було 80 літаків та 600 чоловік персоналу. Один з офіцерів аеродрому, вражений красою Марії, запропонував їй вийти за нього заміж і цим самим врятувати себе, але дівчина вибрала боротьбу за Україну.

1945 року НКВД заарештувало Марію. Після «слідства» суд присудив дівчині 15 років таборів.

У таборах Марія була піддана нелюдським тортурам та знущанням. Її жорстоко били наглядачі та офіцери табору і після кількох років знущань Марія збожеволіла. Її було звільнено з табору. Доживала віку Марія в своїх рідних, до смерті боячись чоловіків. Померла та похоронена в місті Острог.

Зі сім'ї Гаврилюків у боротьбі за волю України загинуло в лавах УПА п'ятеро дітей.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024