Під Дубном розкопали давнє кладовище

09 Вересня 2020, 11:03
1194

На Острові Дубовець, що біля Дубна, тривають археологічні розкопки.

Там відкопали давнє кладовище, знахідки з якого спростовують попередні припущення щодо історії краю.

Уже декілька років на  території острова тривають археологічні розкопки, які проводить громадська організація «Дубенський археологічний осередок» спільно з Державним історико-культурним заповідником міста. Про найновіші знахідки на Дубовці розповідають у сюжеті каналу «Теза».

Усього розкопали 56 поховань. Знахідки – здебільшого останки жінок та дітей.

Як стверджують археологи, найновіші знахідки спростовують давнішу інформацію про це місце. Наприклад, припускають, що на острові Дубовець з XVI по XIX століття мешкали не лише жінки-послушниці монастиря (раніше так вважалося, бо на території острова був розташований Свято-Вознесенський жіночий монастир), а й чоловіки та жінки, які вели світський спосіб. Таким чином територія села Підборці, де розташовувався монастир, була і соціальним осередком. 

За попередніми висновками, антропологічні ознаки знайдених останків вказують на південну європоїдну расу, типу «розумна людина» та вказують на те, що на території Дубовця у XVIII століття мешкали вихідці з країн Балтії.

Результати досліджень будуть опубліковані у "Дубенському науковому віснику", який  випускає Дубенський державний історико-культурний заповідник.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024