«60 РОКІВ НЕЗАЛЕЖНОСТІ»: у Музеї Корсаків презентували нову виставку

22 Серпня 2020, 12:52
«60 РОКІВ НЕЗАЛЕЖНОСТІ» 1133
«60 РОКІВ НЕЗАЛЕЖНОСТІ»

У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків презентували ще один цікавий виставковий проєкт «60 РОКІВ НЕЗАЛЕЖНОСТІ» знаного митця з Миколаївщини, одного із лідерів «української нової хвилі» Олега Тістола.

Офіційна презентація відбулася у п’ятницю, 21 серпня.

Мистецтвознавиця Зоя Навроцька зауважила, що художник Олег Тістол прибув із Києва, дуже сумлінно і наполегливо робив свою експозицію, і вона просто вражає виваженістю й концепцією. Олег Тістол – яскраве ім’я в історії сучасного українського мистецтва.

Натхненниця Музею Леся Корсак наголосила, що пан Олег презентує проєкт перед своєю чудовою датою – 60-річчям. День народження художник святкуватиме 25 серпня. І ця виставка – це ретроспектива творчої діяльності митця.

У виставці представлені роботи з різних періодів життя художника, і це унікально.



Народився Олег Тістол на Миколаївщині. З чотирьох років почав малювати, і, як бачимо, творить дотепер. Він художник, скульптор, графік, автор великих інсталяційних проєктів, фотохудожник, активний громадський діяч, патріот, інтелектуал тощо.

Він закінчив республіканську художню школу у Києві, відмовився опісля вступати до Київської академії мистецтв і вступив до Львівського інституту прикладного мистецтва та архітектури. І з 80-х років веде активну виставкову діяльність.

«Довгий час пан Олег жив за кордоном, але зрозумів, що пов’язує себе саме з українською землею. І з 1993 року Олег Тістол живе і творить в Києві. Дуже раді, що ви не змогли стати європейським художником і розчинитися у тому просторі, і тому ми маємо чим пишатися, і наші юні митці мають на кого рівнятися», – додала Леся Корсак.

Сам художник Олег Тістол розповів, коли до нього зателефонували і запропонували зробити виставку тут, то він уже чув про Музей Корсаків.

«Я зовсім не впирався. Я вже знав, що тут все в порядку. Я зрозумів, аби не святкувати свій день народження сумно на самоті, краще зробити в луцькому музеї виставку про незалежність. Зрозуміло, що художник – завжди незалежний. Чому став художником з дитинства, бо це найнезалежніша професія, ти ні від кого не залежиш», – наголосив митець.





Творець додав, що це перший незалежний приватний музей сучасного мистецтва в Україні.

«Мені дуже подобається, що його відкрили саме в Луцьку. Тут в мене є позиція народного мститеся, от нарешті. Я десь 30 років прочекав, ну коли ж відкриють якийсь людський музей сучасного мистецтва. А воно взагалі по-людськи вийшло, і от що в Луцьку і така інституція», – зазначив Олег Тістол.

Він не чекає якогось відкриття державного музею корупційного українського сучасного мистецтва, воно йому не треба.

«Я сам на ентузіазмі все життя прожив, і коли бачу очі таких же ентузіастів, які збирають колекцію і вибудовують таку програму, яка в принципі мені близька по духу. І де ж ще було б робити виставку, як певний підсумок до свого 60-річчя, як не в цьому музеї. Тут гарно все збіглося. З чим хочу всіх привітати», – наголосив митець.

Олег Тістол зазначив, що в Луцьку справді відкрили першу в Україні незалежну інституцію, яких має бути багато. Він каже: «Те, що Луцьк показав такий приклад, я цьому дуже радий. Я радий, що я тут присусідився до залів Кумановського. Коли я вчився у Львові, то завжди ходив такий міф, що там є Луцьк, а в Луцьку є Кумановський».

«От в Миколаєві є художник Андрій Антонюк, якого на місці знають усі, він геній всіх народів. Але от коли там з’явиться аналогічний Музей Корсаків, тоді нарешті буде наведений більш-менш порядок», – зазначив Олег Тістол.




Особливо митець подякував Максиму, який допомагав йому з експозицією.

«Сказали, що я самостійно зробив експозицію, то ні, це не правда. От мій співавтор, і це дуже важливо, тому що всі, з ким  мав справу тут, то всі дуже толкові. Працюють по-європейськи і дуже класно. Я це кажу для широкої публіки, щоб ніхто, не дай бог, не став недооцінювати те, що у вас вже є. Я закликаю підтримувати і продовжувати роботу над розширенням цього Музею», – наголосив пан Олег.

Назва виставки «60 РОКІВ НЕЗАЛЕЖНОСТІ» ховає в собі аж три значення: незалежний Музей Корсаків, незалежність, як свято для всього народу (День Незалежності, який відзначатимуть 24 серпня, – авт.), і незалежний художник, якому виповниться незабаром 60 років.

«Я підійшов до виставки дуже серйозно. Тут багато робіт з 1977, 1978, 80-х років, які ні разу ніде не виставляли, окрім моєї квартири. Я привіз їх сюди. Бо якщо робити виставку з таким пафосом, ніби підсумок мого 60-річчя, то так. Є роботи, які зробив не спеціально для цієї виставки, але якраз маючи її на увазі», – пояснив митець.

Ця виставка – це ретроспекція від початку творчості до сьогоднішнього дня художника.




«Музей Корсаків – це не якась там комерційна галерея, чи імітація державної інституції. Це музей сучасного українського мистецтва, так воно і є. І це я дуже люблю. В цьому музеї – все в порядку. Я вважаю, що це дуже корисна культурна співпраця, і мені взагалі подобається культурний процес, культурне життя. Дуже хочеться бути частиною цього культурного життя. І це те, що мене найбільше радує. Я дуже щиро бажаю вам усім величезних успіхів в цьому Музеї, нехай він розширюється і всіх перемагає», – додав Олег Тістол.

Генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Возницького, який приїхав підтримати Олега Тістола, Тарас Возняк зауважив, що виставка показує не тільки зрілі, а й ранні, роботи.

«І це величезна відвага, насправді. Бо як правило, жінки ховають свої фотографії в зрілому віці, а художники – в юному. Адже останні роботи вважають більш досконалими. В цьому випадку, Олег відважився їх показати, і це абсолютно виправдано. Адже йому нема чого переживати з цього приводу», – резюмував Тарас Возняк.

Він зауважив: «У нас є ілюзія, що я дивлюся і художник своїм твором щось говорить, а насправді, ти підходиш до будь-якої роботи і ти сам говориш собі більше, ніж та робота. Робота художника розкриває тебе, інспірує тебе, аби ти почав розкривати в собі щось. Якщо ви, дивлячись на ці роботи, щось побачили, то це великий здобуток художника. І це означає, що у вас всередині щось є», – усміхнувшись додав культуролог Возняк.

Леся Корсак підсумувала, що метою  Музею Корсаків є заразити мистецтвом всю Україну, щоб вона стала хвора на мистецтво, і щоб в кожному обласному центрі, як мінімум, був музей сучасного українського мистецтва.





Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024