У Волинському музеї вперше представили дві ікони, які реставрували кілька років

10 Серпня 2020, 10:34
1667

Після зняття карантинних обмежень Ікони Богородиці Римської та Старозавітної Трійці можна буде побачити у Волинському музеї ікони.

Про це розповіла Суспільному  директорка музею Тетяна Єлісєєва.

Реставрацією цих двох ікон займалися декілька років майстри з різних міст України. Художниця-реставраторка Лариса Обухович одна із тих реставраторів, яка працювала над оновленням ікони – Старозавітня Трійця.

«Ікона не мала експозиційного вигляду і тому її не виставляли. Вона по середині мала тріщини і деструктивні зміни треба було укріплювати», – розповіла художниця-реставраторка.

«Зробили реконструкцію ликів, які були майже витерті. Під мікроскопом вдалося зібрати ті риси обличчя, відтворити їх», – каже Лариса Обухович.

За час роботи музею художниці-реставраторці вдалося відреставрувати 252 ікони великих розмірів. Друга ікона, яка представлена в новій експозиції -– Богородиця Римська. Ця ікона датована 17 століттям.

«Над головою Богоматері і Ісуса Христа можна бачити сліди від цвяхів, тут знаходилися корони, якими вона була коронована. Традиція коронувати ікони пішла з католицької церкви», – розповідає Тетяна Єлісеєєва.

Зараз в експозиції музею 111 ікон, ще 2304 - зберігаються у фондах. Після зняття карантинних обмежень ікони можна буде оглянути у виставковій залі Волинського музею.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024