У Дубні вшанували пам’ять польських солдатів, полеглих у боротьбі з більшовиками

21 Липня 2020, 10:06
977

У Дубні на кладовищі вшанували пам'ять польських вояків, які у 1920 році на теренах району воювали з більшовиками.

У 1920 році більшовицька Росія розпочала кривавий похід на Європу. Щоб зупинити їх, 25 квітня 1920 року в Варшаві уклали військовий союз між УНР та Польщею. Про це розповідають на сторінці Парафії Св. Йоана Непомука у фейсбуці.

Тоді ж на теренах Дубенщини відбувалися кровопролитні бої. Саме у Дубні, на кладовищі яке розташоване на вулиці Мирогощанській, знайшли свій останній притулок  невідомі польські легіонери 18 піхотної дивізії Другої Речі Посполитої.

До річниці трагедії на цьому кладовищі, за сприяння Товариства польської культури Дубенщини, провели молебень за всіх загиблих у 1920 році під час кровопролитних боїв між дивізією Другої Речі Посполитої, якою командував генерал Франциск Крайовський, та армією Семена Будьонного. Завдяки мужності польських вояків вдалося затримати сили більшовицької армії.

«Коли мені було 7 років, ми з мамою, полькою за походженням, приходили на це кладовище тому що з однієї сторони цього цвинтаря ховали поляків, а з іншої, українців. Я дуже добре пам’ятаю, як тут було три ряди білих бетонованих хрестів. Мама казала, що це захоронення польських жовнірів, які загинули в 1920 році.
З приходом радянської влади, всі польські поховання були знищені, а на їхньому місці стали ховати інших людей.  До сьогодні залишилась лише одна братська могила якою й опікуємось. Саме тут ми зібралися на молитву», – згадує голова Товариства польської культури Дубенщини Марія Божко






 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024