Устилуг – райський куточок для творчості Ігоря Стравінського

17 Червня 2020, 15:33
Ігор Стравінський 3207
Ігор Стравінський

У родинному маєтку всесвітньовідомого композитора Ігоря Стравінського в Устилузі радянська влада встигла позбиткуватися в своєму коронному стилі.

«Тут був гуртожиток ПМК-200 (пересувна механізована колона) і пізніше склад гончарної трубки. Тож ми написали до Міністра меліорації, що такий відомий композитор жив у цьому будинку, а він у занедбаному стані. Чи не можна було б передати під музичну школу? Прийшла відповідь: передати на баланс Устилузької міської ради під музичну школу», – пригадує бібліотекарка Устилузької загальноосвітньої школи Ніна Терещук події 40-річної давнини.

Зараз тут крім музшколи працює єдиний у світі музей Ігоря Стравінського, де були створені його найкращі твори: «Феєрверк», «Весіллячко»,  початок видатного балету «Весна священна». Сам маестро називав  Устилуг «райським куточком для творчості».



Сьогодні, 17 червня, минає 138 років від дня народження Ігоря Стравінського.

Сім’я Стравінських проживала у Петербурзі. Батько Федір був видатним оперним співаком, якому акомпанувала дружина-піаністка Ганна. Подружжя вивозило дітей до родичів в Устилуг, тому що в Петербурзі були часті тумани.

Ігор Славінський
Ігор Славінський

Вперше Ігор приїхав в Устилуг у вересні 1890 року в 10-річному віці до своїх двоюрідних сестер. Жили вони, як казали, в тому панському будинку, де розміщувалася лікарня. Потім він щороку приїздив сюди на канікули і вони дуже гарно проводили час, всі малювали.

Все частіше і частіше у своїх листах до матері він пише про свою двоюрідну сестру Катерину Носенко: «Катюша розцвіла».  

Так, Ігор Стравінський закохався у свою двоюрідну сестру, вони вирішують одружитися. Але, двоюрідних не вінчають, тому пара відправилася у Петербург, де їм у січні 1906 року  вдалося взяти церковний шлюб. У них було четверо дітей.

Читайте також: Стравінський та Крашевський: знамениті зяті села Омельне Ківерцівського району

Сімейство Ігоря Стравінського в Устилузі жило на два доми. На лівому березі річки Луга була садиба родини Білянкиних-Носенків. А через рік після весілля Ігор Стравінський поруч добудував власний будинок, так звану Стару Мизу,  на зразок швейцарського шале, щоб проживати влітку. Дім мав покриття з червоної черепиці, два великі каміни та балкон у бік річки. 

Від дороги до будинку колись вели дві алеї, кленова і липова, які посадили Ігор та Гурій Стравінські. Справжньою родзинкою були ананасні полуниці та оранжерея. Нині збереглася тут лише алея кленів та залишки парку, який заклав композитор.

Востаннє композитор відвідав Устилуг 1914 року і вже ніколи сюди не повернувся, бо був змушений емігрувати з Російської імперії.

Читайте також: Яким був Устилуг сто років тому

Проживаючи у Швейцарії та США, відомий композитор Ігор Стравінський не полишає надій відвідати рідну землю, але мав авторські концерти тільки в Москві та Ленінграді 1962 року.  На 89-му році життя великий композитор помер у США. Згідно із заповітом поховали його у Венеції (Італія).


З 1994 року практично щороку з 1994-го на Волині відбувається Міжнародний музичний фестиваль «Стравінський і Україна». Художній керівник заходу Василь Ворон розповів, що Популяризувала цю ідею обласна молодіжна газета ще з кінця 1970-х років, коли в світі готувалися відзначити століття від дня народження Ігоря Стравінського.

«Склалося так, що в 1993 році тоді цією ідеєю вдалося зацікавити Олександра Костянтиновича Федорука і його дружину. Це – відомі мистецтвознавці. Окрім того, Олександр Федорук реалізовував програму «Повернуті імена». Почесним гостем був народний артист України Анатолій Солов’яненко, було багато визначних мистецтвознавців. А ще тоді відбулася наукова конференція», – пригадує Василь Ворон.

Торік, відбувся 25-ий фестиваль з широкою географією учасників та 15-ма заходами. Цього року такого розмаху уже не буде. До Міжнародного дня музики 1 жовтня планують провести наукові заходи у Луцьку та Устилузі.

Це – презентація праці випускника Луцького музучилища Олександра Опанасенка «Інтернаціональність у просторі культури: мистецтвознавчий, культурологічний та філософський аспекти».

Ще організатори готують проєкт про контекст створення «Весни священної» і «Лісової пісні», який хочуть поєднати синтезуючи літературу, музику, образотворче мистецтво.

Одну з ідей пробували подати на фінансування Українського культурного фонду, але на жаль не отримали гранту. Британський приятель фестивалю кінорежисер, кінопродюсер, Тоні Палмер запропонував поєднати в одному концерті два видатних твори:  «Карміно Бурано» Карла Орфа і «Весіллячко» Ігоря Стравінського.

«Нам хотілося зробити для початку, як промоцію цієї постановки круглий стіл на тему: «Чи Свадєбка насправді Весіллячко?». Тому що свого часу ідучи на вістрі леза бритви Ігор Стравінський ще перед початком І-ої Світової війни повертався сюди в Україну, бажаючи знайти той етнографічний матеріал для цього твору,але не вдалося знайти те, що шукав. Він редагував цей твір багато разів. Але зараз ми маємо те, чого не мав Ігор Стравінський 100 років тому: дослідження наших етнологів. Постановка продемонструє як Орф чи Стравінський модернізує і наближає той архаїчний матеріал до сучасного слухача і глядача», - пояснив Василь Ворон.

 

Читайте також: Устилуг називали «волинським Данцигом»

Петро ЮРОВЧИК

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024