Працівниці друкарні та редакції у Любомлі на фото 1940 років

14 Листопада 2020, 09:00
Працівниці друкарні та редакції у Любомлі на фото 1940 років 1261
Працівниці друкарні та редакції у Любомлі на фото 1940 років

Директор Любомльського краєзнавчого музею опублікував фото з працівниць редакції та друкарні у Любомлі.

Юрій Фініковський фотознімок опублікував на сторінці Любомльського краєзнавчого музею у фейсбуці.

Працівниці друкарні та редакції газети «Наші вісті» («Unsere Nachrichten») у місті Любомль. Німецька окупація, 1942-1943 роки.

Довідково: З 1 вересня 1941 року в місті розпочинає виходити тижневик «Наші вісті» («Unsere Nachrichten»). На сьогодні в наукових бібліотеках Києва та Львова зберігаються 87 номерів видання.

Відомо, що редакція газети знаходилась за адресою площа Ринок, 10. Друкарня знаходилась в теперішньому приміщенні РАЦСу, на першому поверсі.

Головним редактором був Анатолій Булавка, а редактором-видавцем – Григорій Олішкевич. Газета виходила один раз в тиждень. Обсяг – чотири сторінки, розміром 42х30 сантиметрів.

Читайте такожКорилися нацистам, бо всі хотіли жити – спогади шачанина про життя в окупації

Зауважимо, що газета друкувалась переважно українською мовою. Виняток становлять лиш матеріали інформаційного характеру – розпорядження влади, оголошення, які паралельно виходили німецькою мовою.

Ціна одного номера становила один карбованець, місячна передплата – чотири карбованці. Тираж газети в перші місяці становив дві тисячі примірників, а надалі не вказувався.

Значну частину газетних публікацій становила рубрика «З фронту», де друкувались повідомлення Верховного командування німецьких збройних сил.

Міжнародний блок подій доповнювали рубрики «Огляд воєнних і політичних подій», «З преси», «Вісті зі світу», «Короткі вісті». Велику увагу приділено також статтям-лекціям з вивчення німецької мови, публікаціям церковної, господарської, історичної, міжнародно-політичної тематики.

Читайте також: Будівля районної газети у Любомлі у 60 роках минулого століття

Окрім цього, в газеті дуже часто друкувалися розпорядження та повідомлення Любомльського гебітскомісара Б. Угде. В основному вони стосувались цінової політики в окрузі, податків, виробництва, примусового працевлаштування тощо.

Цікавою в інформаційному плані є рубрика «Хроніка», в якій подавалась інформація про діяльність «Просвіти» на теренах Любомльщини, освітню галузь, події з церковного життя, спортивні заходи, діяльність українського театру в місті, святкування урочистих подій тощо.

Поруч з цим в газеті часто друкуються літературні твори – оповідання, вірші, новели. Серед авторів видання часто зустрічаються Григорій Олішкевич, Яків Клекоцюк, Ніна Калюжна, Неофіт Кибалюк, Федір Гайденко, Богдан Рідний, Улас Самчук, Охрім Галка, Федір Дудко, Р. Бжеський, М. Охримович, Б. Грибінський та інші.

Останній з відомих номерів газети побачив світ 7 серпня 1943 року.

Читайте також: Жительки Шацька серед нацистів – в соцмережі опублікували фото з німецької окупації

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024