Замок, готель та синагога: світлини Клеваня у міжвоєнний період

27 Вересня 2020, 09:00
Будинок в Клевані 2208
Будинок в Клевані

В одному з інтернет архівів вдалось знайти чорно-білі світлини міжвоєнного періоду, які були зроблені в містечку Клевань на Рівненщині.

В той час цей населений пункт входив до складу Волинського воєводства (1921-1939). Нині це селище в складі Рівненської області. Про це пише Твій портал.

Клевань славиться тунелем кохання, який цілорічно відвідують туристи з всього світу. В 1458 році Клевань вперше згадується як власність князя Михайла Чорторийського.

На представлених світлинах з Клевані, яка на початку XX століття була ще містечком можна побачити Клеванський замок, костел та панорами населеного пункту. Одним із найцікавіших фото є зображення синагоги в Клевані.

Як і в усіх містах та містечках Волині, у Клевані сто років тому проживала чимала єврейська громада. У польському путівнику по Волині за 1929 рік Клевань називають – «жидівським містечком із кількістю єврейського населення в 1300 осіб».

Окрім того в центрі міста та неподалік від центральної вулиці, була розташована синагога, побудована із цегли, у стилі бароко. В добірці можна побачити будівлі, які мали функції заїздів, тогочасних готелів, де могли зупинятись усі охочі, які проїжджали через місто.

На першому поверсі таких будівель можна похарчуватись, а на другому були кімнати для проживання. Схожі будинки досі можна побачити в місті Кременці.











 

Джерело фото: https://kresy.pl/

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Читайте також: Руїни Клеванського замку на пазлі

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024